/Gimnazijalci iz Čakovca učili kako mogu pomoći Lani, slijepoj učenici iz njihovog razreda

Gimnazijalci iz Čakovca učili kako mogu pomoći Lani, slijepoj učenici iz njihovog razreda

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 19. listopada 2022. godine Udruga slijepih Međimurske županije posjetila je Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec, odnosno razred koji polazi članica Udruge Lana Toplek. Predsjednica Udruge Marija Ciglar i član Udruge Erik Vrbanec senzibilizirali su učenike, razrednika i psihologinju o slijepim osobama.

Cilj ovog susreta bio je da slijepa učenica bude prihvaćena kao ravnopravna sudionica odgojno – obrazovnog procesa od strane ostalih učenika i drugih dionika.

Udruga je prvenstveno usmjerena na potrebe svojih članova, slijepih osoba, i njihovo što veće uključivanje u društvo, međutim tu je važna i senzibilizacija javnosti te edukacija kako pomoći slijepim osobama u određenom trenutku. Učenici su dobili puno informacija na koji način mogu pomoći Lani u razredu te svladavanju prepreka s kojima se susreće u prostoru škole. Iako Lana ima pomoćnicu u nastavi koja joj pomaže, jako je važno socijalno uključivanje s drugim učenicima.

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec jedna je od partnera na projektu “Budi mi podrška” koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Osim nje na projektu su partneri i: Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, III. osnovna škola Čakovec, u kojima su zaposleni pomoćnici u nastavi, te Međimurska županija i Grad Čakovec. Na projektu, koji traje od 1.9.2022. godine do 1.7.2023. godine, zaposleno je 10 pomoćnika u nastavi za 11 djece s teškoćama u razvoju.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira projekt iznosom od 490.331,41 kuna, Općina Mala Subotica sufinancira putne troškove jednog pomoćnika u nastavi, a Općina Podturen sufinancira plaću jedne pomoćnice u nastavi.

Opći cilj projekta je pridonijeti integraciji i inkluziji djece s teškoćama u razvoju u sustav odgoja i obrazovanja.

Specifični cilj projekta je uspješan nastavak školovanja za jedanaestero učenika s teškoćama u razvoju u odgojno – obrazovnim institucijama, uz pomoć osobnih pomoćnika u nastavi, priopćili su iz Udruge slijepih Međimurske županije.

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije