/Gotovo 20 tisuća maturanata polagalo višu razinu iz Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

Gotovo 20 tisuća maturanata polagalo višu razinu iz Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

Više od 19 tisuća maturanata polagalo je višu razinu ispita mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. Matura kao nijedna do sada, s posebnim fokusom na higijenu i razmak među učenicima. Iz nekog učeničkog aspekta, matura kao i svaka do sada. Neka su pitanja bila teža, neka lakša, a neka su im zadavala prave glavobolje. Razgovarali smo s nekoliko pristupnika, a oni su s nama podijelili svoje dojmove. Neki od njih ističu kako im je najteži dio ispita bila gramatika, piše Srednja.hr.

Ukupno 19.923 prijave pristigle su za višu razinu ispita državne mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. Matura se, kao i prethodnih godina, sastojala od pitanja iz književnosti, s polaznim i bez polaznih tekstova te od gramatike. Za rješavanje ispita imali su 100 minuta, a jedna razlika u odnosu na prošlogodišnje mature je da, uslijed gubitka dijela gradiva zbog epidemije koronavirusa, nisu morali odgovoriti na osam pitanja. Maturanti nam uglavnom kažu kako su zadaci bili jasni, neki od polaznih tekstova su bili nepoznati, a potkralo se i nekoliko iznimno teških pitanja iz gramatike.

Stella, maturantica zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, kaže kako joj je dio ispita o književnosti bio prilično jasan, iako za neke tekstove uopće nije ni čula. Od gramatike, s druge strane, pao joj je mrak na oči, kaže nam.

“Zadaci iz književnosti bili su na logičko povezivanje odgovora s tekstom. Većinom mi je sve bilo jasno, iako za neke tekstove nikad nisam čula. Kad sam vidjela gramatiku pao mi je mrak na oči, ne želim niti komentirati jer je meni stvarno bila teška. Išla sam na pogađanje pa što pukne, pukne. Iskreno, minimalno sam se pripremala, ali mislim da je čitanje s razumijevanjem puno pomoglo”, rekla je.

U njenoj školi nije bilo incidenata na ispitu iz Hrvatskog te je sve prošlo, kako navodi, po ‘PS-u’. Ne zna još što će upisati, ima deset odabira za fakultet te kaže da je sve, više-manje, zanima te da će biti zadovoljna da upadne na bilo koji.

Barbari iz VIII. Gimnazije u Zagrebu je ispit, kako kaže, bio OK, u usporedbi s prošlim maturama, srednje težak. No, slično kao i Stelli, njoj su pitanja iz jezika bila teška.

“Pitanja s polaznim tekstovima, bilo je dosta novih, a meni je osobno inače dosta težak jezik pa mi je to bilo teško. Ispit nije bio ni jednostavan ni prezahtjevan. Bio je zahtjevan, ali onaj tko je radio, radio je”, navodi Barbara.

Od pitanja iz gramatike sjeća se da su joj ona vezana za imperfekt te zadaci u kojima je trebala odabrati gramatički točne rečenice bili zbunjujući ili teži od drugih.

Od osam zadataka koje maturanti nisu morali riješiti, Barbara za neke kaže da je baš znala odgovor pa joj je malo i žao što su izbačeni. Njena je gimnazija, nažalost, stradala u potresu pa su ispit pisali u zagrebačkom MIOC-u.

“Okupili smo se ispred škole, naravno u manjim grupicama. Pri ulasku nam je domar dezinficirao ruke i morali smo obrisati noge. Ušli smo unutra, pozvao nas je ravnatelj u taj jedan veliki hodnik ispred dvorana gdje smo pisali ispit, rekla nam je. Sigurno je lakše pisati ispit u svojoj školi, no cijela okolina MIOC-a je bila jako lijepa, uređena i opuštena. Nikakvih incidenata nije bilo, uglavnom se nije ni ranije izlazilo s ispita”, rekla je Barbara.

Pripremala se tako da je prošla cijelu skriptu iz Trinoma, a onda se par dana prije uhvatila rješavanja mature od prijašnjih godina. Očekuje ocjenu između trojke i četvorke, a planira upisati Agronomski fakultet, no još nije sto posto sigurna.

Iz Upravne škole u Zagrebu stiže maturantica Magdalena koja ima nešto jače emocije prema ovogodišnjem ispitu mature iz Hrvatskog. Bio je, smatra, zahtjevan te dosta teži u odnosu na prošle godine.

“Nakon pisanja osjećam se razočarano i bijesno zato što smatram da je obzirom na trenutnu situaciju sve bilo dosta zahtjevno. Iz ispita ne očekujem više od 2 jer sam većinu zadataka riješila na pogađanje”, ističe Magdalena.

Planira upisati porezni studij, a na maturi još piše Matematiku i Engleski kao obvezne te Politiku i gospodarstvo.