/Hrvati dobili trojku za financijsku pismenost, a mladi najmanje znaju

Hrvati dobili trojku za financijsku pismenost, a mladi najmanje znaju

Hrvati se ne mogu pohvaliti zavidnom financijskom pismenošću. Među 144 zemlje Hrvatska je na 35. mjestu. Najmanje financijskog znanja imaju mladi, donosi najnovije znanstveno istraživanje. Iz Hrvatske narodne banke komentirali su zašto su upravo mladi najranjiviji i kako se može poboljšati opće financijsko obrazovanje.

Istraživanje pokazuje da studenti nisu skloni preuzimanju financijskog rizika. Istodobno, polovina njih nije sklona višak novca ulagati, primjerice, u fondove.

“Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj je 44 posto za odrasle osobe, dok je europski prosjek 52 posto. Najranjiviji su mladi koji kreću u život i donose prve velike životne odluke”, kaže Roman Šubić, viceguverner HNB-a i docent na HKS-u za HRT.

Da se financijska pismenost ocjenjuje školskim ocjenama, dobili bismo trojku. Lošiju ocjenu dobili bi mlađi od 19 godina i stariji od 70, pokazalo je istraživanje Hrvatske narodne banke i HANFE.

“Prošle godine 3660 učenika i studenata iz 29 gradova posjetilo je HNB i 100 učitelja prošlo je program osobnih financija. To pomaže, ali bez široke baze koja može doći kroz škole ne može se povećati opće financijsko obrazovanje”, upozorava guverner Boris Vujčić.

mšm/hrt

Foto: Pixabay