/Hrvatica o situaciji u Pekingu zbog korona virusa: Prijelomni trenutak bio je kada smo se vratili u hotel…

Hrvatica o situaciji u Pekingu zbog korona virusa: Prijelomni trenutak bio je kada smo se vratili u hotel…

“U hotelu na povratku iz šetnje krenuli su nam mjeriti temperaturu bez najave. U tom trenutku smo odlučili Peking zamijeniti pustinjom i sunčanjem”, rekla nam je Ana Ćorluka (33) koja je sa suprugom Blaženkom i prijateljima iz Zagreba prije desetak dana krenula na putovanje u Kinu. Upravo zbog panike oko korona virusa odlučili su skratiti svoj boravak u Pekingu na samo 64 sata i trenutno se nalaze u Dubaiju od kuda se vraćaju za Zagreb. Za Generaciju nam je prepričala dojmove iz Kine i otkrila boje li se zaraze te jesu li se premišljali oko odlaska.

“Kada smo krenuli za Kinu nije još bilo previše histerije pa nismo razmišljali o odgodi putovanja. Mi smo išli u Peking u kojem u tom trenutku nije bilo službeno oboljelih. Već smo se na putu prema tamo oboružali maskama s raznim namjenama”, započela je Ana.

Dodala je kako ih u početku maske nisu opterećivale, jer ih Kinezi i inače nose u velikom broju. Više ih je zabrinjavalo nešto drugo.

“Mnogo prijatelja nam je stalno slalo poruke s upitima kakva je situacija, a sve vijesti na portalima su bile prilično senzacionalističke, tako da nas je to ubrzo počelo opterećivati. Maske nisu bile obavezne, ali smo ih mi stalno nosili.”

Osvrnula se i na samu atmosferu u Pekingu te na trenutak u kojem su shvatili da je bolje skratiti svoj boravak u tom gradu.

“Situacija je bila opuštena, a grad prazan, jer su svi otišli s obitelji slaviti kinesku novu godinu koja je obiteljski blagdan. No prijelomni trenutak je bio kada su nam u hotelu na povratku iz šetnje krenuli mjeriti temperaturu bez najave, a menadžer hotela je sugerirao da kontaktiramo ambasadu. U tom trenutku smo odlučili Peking zamijeniti pustinjom i sunčanjem”, priznala je Ana.

Kontaktirali su, dodala je, aviokompaniju kojom su došli i u roku 8 sati sjedili u avionu za Dubai. Kada pogleda unazad, svjesna je kako je Peking glavni grad Kine te ga se štiti na svaki način.

“Mjere predostrožnosti poduzete su u trenutku u kojem se oboljeli još nisu ni pojavili ili je zabilježen minorni broj oboljelih. S obzirom da nismo bili ni u Wuhanu ni u najugroženijim okolnim područjima, a Peking smo napustili prije 11 dana karantena je već pri kraju.”

Na naš upit ima li kakvih bojazni da će se suprug ili ona zaraziti te kako se osjećaju, odgovorila je:

“Za sada nemamo nikakvih simptoma, tako da se nadamo da će sve biti ok. Kinezi jako puno putuju i još uvijek neke kompanije voze u i iz mnogih kineskih gradova, tako da šanse za korona virus postoje i u Perušiću”, našalila se.

Za kraj je istaknula kako suprug i ona posebne mjere opreza uvijek poduzimaju na aerodromu, što znači maska, sunčane naočale, dezinficiranje ruku i svega ostalog te izbjegavanje gužve.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook