/Hrvatica kod Billa Clintona: Želimo da se mladi zaposle

Hrvatica kod Billa Clintona: Želimo da se mladi zaposle

Lara, Bruna i Antonia su tri kolegice koje su pokrenule inicijativu za poticanje zapošljavanja mladih profesionalaca u Hrvatskoj – MilleniDREAM. Iako njihov projekt ovdje nije naišao na razumijevanje, na svoju konferenciju pozvao ih je Bill Clinton. Tako će u listopadu u Chicagu predstaviti svoj projekt i pokušati dobiti financijska sredstva.

Lara Hamer (26) Hrvatsku je napustila prije nešto više od tri godine kako bi u engleskom Northamptonu studirala politologiju. Tamo je upoznala Brunu Tomšić koja je ondje upisala multimedijalno novinarstvo i Antoniju Obrvan koja je upisala pravo. Danas sve tri imaju diplome te su zajedničkim snagama pokrenule MilleniDREAM, projekt koji će pomoći mladima u Hrvatskoj da što brže nakon studija pronađu posao, ali i steknu iskustvo prije toga.

Kako njihova ideja kod hrvatskih političara nije naišla na razumijevanje, odlučile su se prijaviti na konferenciju Clinton Global Initiative te su među tisućama prijavljenih odabrane da u listopadu dođu predstaviti svoj projekt u Chicagu ispred bivšeg američkog predsjednika.

“Kroz tri godine studija i života vani shvatile smo da je Hrvatska zemlja s puno potencijala i teško nam je gledati da ljudi odlaze iz naše zemlje, a potencijal ostaje neiskorišten,” rekla je Lara u intervjuu za Super1.

Lara je istaknula kako njezin studij u Northamptonu potiče studente na proaktivnost na socijalnoj razini i uči ih da sami prepoznaju što u društvu ne valja i fokusiraju se na donošenje promjena. Ona i Antonia su tijekom studija pokrenule inicijativu za financiranje studija na koji tražitelji azila u Velikoj Britaniji nemaju pravo.

“To je rezultiralo time da je naš fakultet doista izdvojio 300 tisuća funti za pet punih školarina za tražitelje azila.”

Bruna je nakon toga ostala u Londonu, a Antonia je dobila stažiranje u Vijeću Europe u Strasbourgu. Lara se pak odmah vratila u Hrvatsku, no sve tri su se složile da moraju nastaviti aktivno djelovati na rješavanju socijalnih problema. Cilj njihovog projekta jest pokrenuti razne društvene inovacije koje će rezultirati jednostavnijim i efikasnijim zapošljavanjem mladih.

“Tu se javlja problem što fakulteti nemaju studentska tijela koja su proaktivna, nema puno događanja za studente niti organiziranih udruga koje bi pomagale kod zaposlenja i slično. Mi želimo biti veza između studenata i tvrtki. Želim da uz pomoć fakulteta organiziramo plaćena stažiranja u tvrtkama”, istaknula je Lara.

Da bi sve to mogle financirati, Lara, Bruna i Antonia prijavile su se za financijsku potporu Clinton Global Initiative Foundation. Konferencija se održava od 19. do 21. listopada, a samo sedam odabranih uzvanika dobivaju financijska sredstva za svoje projekte.

“Dobitnici se biraju prema tome koliko je situacija koju bi njihov projekt trebao riješiti, zapravo kritična, a nezaposlenost mladih je u Hrvatskoj poprilično kritična kao i iseljavanje”, zaključila je Lara.

mšm/super1.net.hr

Foto: FB