/Hrvatica u Abu Dhabiju: Sve bi dala za kavu s prijateljicama u kvartu

Hrvatica u Abu Dhabiju: Sve bi dala za kavu s prijateljicama u kvartu

Nakon što je završila srednju školu danas 20-godišnja Paula Brečak iz Zagreba svoju je sreću potražila u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata – Abu Dhabiju. Upravo ondje je upisala fakultet koji joj je omogućio puno više nego što bi dobila studirajući u Hrvatskoj. Osim što često putuje te je već posjetila mnoge zemlje Afrike i Azije.

Ova je Zagrepčanka na NYU Abu Dhabi upisala smjer Social Research and Public Policy, što bi se u Hrvatskoj kratko opisalo kao sociologija. Upravo zahvaljujući tom fakultetu, dobila je priliku sudjelovati u studentskoj razmjeni – nakon semestra u Parizu pakira kofere za New York, a sve o tome ispričala je za tportal.

U razgovoru je naglasila kako njezini roditelji nisu ni diplomati ni imućni ljudi, a svoj san ostvarila je zahvaljujući dobrim ocjenama i položenom prijemnom ispitu na NYU Abu Dhabi, koji joj je potom omogućio sve što je potrebno svakom studentu u dalekoj zemlji – od smještaja i hrane, preko stipendije, do povratnih avionskih karata dva puta godišnje do Hrvatske.

Uz to što studira, Paula Brečak je voditeljica marketinga i komunikacija za jednu modnu dizajnericu iz Emirata, a taj joj posao omogućava da radi iz bilo kojeg grada u svijetu jer se sve obavlja preko interneta.

“Sjećam se kada sam tek otkrila svoj fakultet, kada sam prvi put došla na kampus, koliko sam bila opčinjena i zadivljena. Lako se to zaboravi i smiješno mi je sada kada vidim nove kandidate kako gledaju sve razrogačenih očiju. Zaboravljam da sam i ja bila takva. Naravno da jesam kada sam došla iz zemlje u kojoj se ne ulaže u obrazovanje, iz državne zagrebačke gimnazije u kojoj se, kao i u većini drugih, i strop i prozori raspadaju, sve smrdi po cigaretama, a menza je dućan sa sendvičima”,  početak je to njezine priče.

“Veliki sam sanjar i vrlo ambiciozna osoba. Uvijek imam neke ideje i planove, koji se drugima čine neizvedivima, a tako sam zapravo krenula u sva svoja putovanja. S 15 godina otišla sam na razmjenu u Meksiko na godinu dana i otkrila svoju ljubav prema putovanjima, prema rizicima te počela stvarati velike planove za dalje”, rekla je Paula.

Pričajući o životu u Abu Dhabiju, priznaje da je bilo trenutaka kada joj je bilo teško, no isto tako smatra da bi bilo kakva alternativa za nju bila puno gora.

“Gledam svoje prijatelje iz Hrvatske koliko se muče na fakultetu jer je cijeli sustav obrazovanja zastario. Na mojem sveučilištu gotovo uopće nema onih ‘pravih’ ispita iz društvenih znanosti. Ispite ili nosimo doma ili na ispit možemo donijeti sve svoje bilješke i literaturu. Većina zapadnog svijeta shvatila je da štrebanje nema smisla, a Hrvatska još uvijek ne pušta taj način obrazovanja”, komentirala je Paula.

Ono što joj su život i studiranje u Abu Dhabiju pružili su i česta putovanja u zemlje koje vjerojatno nikada ne bi imala prilike posjetiti da su joj se karte posložile drugačije. Paula je tako, zahvaljujući svom fakultetu i njihovim semestrima razmjene, kao i međusemestru u siječnju, imala prilike obići puno toga.

“Na prvoj godini tako sam imala akademsko putovanje u Keniju, a uz predavanja iz biologije deset dana išli smo na safarije. Ovog siječnja idem u Accru u Ganu. U zadnje tri godine posjetila sam Filipine, Indoneziju, Singapur, Gruziju, Armeniju i Šri Lanku. Kad budem u New Yorku, planiram putovati i nekamo u Centralnu Ameriku”, ispričala je.

Unatoč tome što joj je studiranje u inozemstvu pružilo neke nove prilike, ipak priznaje kako bi ponekad voljela sve zamijeniti time da s prijateljicom sjedne na kavu u kvartovski kafić ili slično. No sama za sebe kaže kako nije sklona odustajanju ni bježanju.

“Ako shvatim da nešto više ne želim, promijenit ću kurs, no ako su želje i dalje tu, a meni je samo teško, naći ću način da se suočim s time prije nego odustanem od svojih ideja i planova. Povratak u Hrvatsku za mene ne bi bio odustajanje od snova, nego ganjanje nekog drugog sna. Imam planove vratiti se u Zagreb, pokrenuti svoj biznis na nekoliko godina, vidjeti kamo će me odvesti, no sada nije vrijeme za to”, zaključila je ova mlada studentica.

mšm/tportal

Foto: Pixabay, Ilustracija