/Hrvatska studentica koja se vratila iz Wuhana nije zaražena: Valjda će sve biti ok!

Hrvatska studentica koja se vratila iz Wuhana nije zaražena: Valjda će sve biti ok!

U Hrvatskoj trenutačno nema zaraženih koronavirusom, koji se sve brže širi svijetom. No u Zagreb se vratila studentica, koja je kineski grad Wuhan – epicentar zaraze, napustila prije nepuna dva tjedna. Još je jednom potvrđeno da nije zaražena. 

U Zagreb je doputovala zrakoplovom iz Kambodže. Dočekao ju je Krizni stožer u kojem je ministar zdravstva Vili Beroš, epidemiolog Bernard Kaić i pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

“Upravo sam došla iz Kambodže. Inače sam studentica u Wuhanu, što je poznato po trenutnom virusu. Imala sam malih komplikacija pri dolasku u Hrvatsku. Nisu nam dozvolili let izvan Kambodže. Nakon tri dana putovanja, evo me. Moram se odmah javiti u Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Bit će prvi pregled, a onda još dva dana karantena doma i onda će valjda biti sve OK, kazala je za HRT Anamaria Matušek.  

Situaciju je komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš

“Mi smo inače planirali određenu vježbu postupanja u slučajevima kada nam ili bolesni ljudi ili oni koji su bili u regiji koja nam je target zona dolaze u Hrvatsku. Naime, putem propisanog protokola dobili smo dojavu da nam u Hrvatsku dolazi naša državljanka koja je 20. siječnja krenula iz Wuhana prema Hrvatskoj. U onom periodu inkubacije od 14 dana se nalazi pa postupamo prema njoj. Ona je zdrava, nije bolesna, ali dolazi iz regije u kojoj je krenula infekcija, stoga moramo biti oprezni”, izjavio je ministar.

mšm/hrt

Foto: Screenshot/hrt