/Idu u Pariz u finale; hrvatske studentice razvijaju aplikaciju koja slijepima i slabovidnima olakšava šminkanje

Idu u Pariz u finale; hrvatske studentice razvijaju aplikaciju koja slijepima i slabovidnima olakšava šminkanje

Studentice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ena BogutPetra Turković i Lucija Turković plasirale su se u svjetsko finale jednog od najvećih studentskih natjecanja L’Oreal Brandstorm 2021

Zahvaljujući inovativnoj ideji razvoja aplikacije IRIS, koja omogućava šminkanje slijepim i slabovidnim osobama, ove studentice u svjetskoj završnici natjecat će se s još pet timova. Radi se o natjecanju koje svake godine okuplja oko 50.000 studenata iz 65 zemalja.

Nakon pobjede na internacionalnom polufinalu, hrvatske studentice će se natjecati za glavnu nagradu “L’Oréal Intrapreneurship Award” koja pobjednicima omogućava da u najvećem svjetskom start-up kampusu “Station F” u Parizu razvijaju svoju ideju i projekt. Kako bi finalisti dobili što bolje smjernice i podršku pri realizaciji projekta, na raspolaganju će im biti digitalni stručnjaci i vanjski suradnici L’Oréala, uključujući i tim Modifacea, globalnog lidera u AR-u i AI-u u industriji ljepote.

Pobjednička ideja naših studentica temelji se na približavanju iskustva šminkanja slijepim i slabovidnim osobama koje su za njega uskraćene. Aplikacija IRIS pomaže i olakšava proces šminkanja ovim osobama preko glasovnih komandi, a studentice su osmislile i cijelu kolekciju kozmetičkih proizvoda prilagođenu osobama s posebnim potrebama. Osmislivši ovu ideju, studentice su pokazale upravo ono što se od njih tražilo – inovativnost, korisnost, primjenjivost i skalabilnost.

“Naš je cilj bio da ovom aplikacijom i posebno razvijenom kolekcijom kozmetičkih proizvoda promijenimo perspektivu iskustva šminkanja. Slabovidne i slijepe osobe ne smiju biti isključene iz ‘beauty’ svijeta, što smo im kroz ovu aplikaciju pokušale približiti na zabavan način”, izjavila je Ena Bogut, jedna od članica tima “Meeting”.

Uz hrvatski tim, u finalnom natjecanju koje će se održati online 10. lipnja 2021. godine sudjelovat će i finalisti iz Tajlanda, Belgije, Kolumbije, Indije i Skandinavije.

Više o finalistima i njihovim projektima možete pogledati ovdje.

bkk

Foto: L’Oréal