/Inicijativa za povratak natjecanja pisala ravnateljici AZOO-a: Vrijeme je da se krene raditi

Inicijativa za povratak natjecanja pisala ravnateljici AZOO-a: Vrijeme je da se krene raditi

Inicijativa za povratak natjecanja pisala je ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravki Brezak Stamać . Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovana ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje,
Na pažnju predsjedniku Vlade RH, Pravobraniteljici za djecu, Ministrici znanosti i obrazovanja i medijima u Republici Hrvatskoj.

Prošlo je mjesec dana od Vaše ishitrene i nepromišljene odluke o otkazivanju natjecanja. Od tada se situacija u Hrvatskoj značajno promijenila: djeca kreću redovno u školu, treniraju u sportskim klubovima u otvorenim i zatvorenim prostorima, pohađaju razne radionice (informatika, robotika,…). državna matura će se organizirati, turisti dolaze, izbori se održavaju, …

Okolne zemlje nisu poništile održavanje natjecanja nego rade na njihovoj ponovnoj uspostavi.

Vrijeme je da i nas i sebe prestanete strašiti “kugom XXI. stoljeća” i da se krene raditi.

Tražimo da se:

1. Preispita i poništi odluka o otkazivanju natjecanja2. Napravi popis natjecanja koja donose bodove na upisima za srednje škole i fakultete3. Napravi popis preinaka koje je potrebno provesti na svakom natjecanju kako bi zadovoljilo epidemiološke uvjete i zdrav razum4. Žurno napravi raspored preostalih županijskh natjecanja i da se ista počnu odvijati od 1. lipnja (ako je potrebno i dislocirano u više škola u svakoj županiji)5. Napravi plan za održavanje državnih natjecanja. Natjecanja bi se održala dislocirano pa nema potrebe da se za svako natjecanje rezervira 3-4 dana!
Vremena još ima! Konačna se lista za upise u srednju školu formira tek 25.srpnja!

Poštovana, ako se prvobitna odluka i može pripisati strahu i nesnalaženju u kompleksnoj situaciji, daljnje ustrajavanje na odluci i nečinjenje možemo promatrati isključivo kao nemar i neodgovornost”.