/‘INSPIRATIVNA PRIČA’ Hrvatski pijanist Lovre Marušić osvojio srebrnu nagradu na prestižnom natjecanju u SAD-u

‘INSPIRATIVNA PRIČA’ Hrvatski pijanist Lovre Marušić osvojio srebrnu nagradu na prestižnom natjecanju u SAD-u

100. obljetnica Muzičke akademije u Zagrebu donosi još jednu sjajnu priču: uspješni pijanist bio je njen student, a danas je i ambasador kojeg ugošćuju širom svijeta. Lovre Marušić (29) međunarodnu je reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne nagrade na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu, 2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u.
 

Riječ je o jednom je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975. Prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.
 

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio s eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditoriumu u sklopu The Cleveland Museum of Art, prenosi Studentski.hr.

Lovre Marušić dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, od kojih prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.).

Prve poduke iz klavira dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana, a nastavio te diplomirao u klasi Ljubomira Gašparovića. Poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistenta na klavirskom odjelu te je umjetnički voditelj međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinatio u Omišu. Generalno zastupništvo potpisao je s tvrtkom CristoforiumArt.

mšm/studentski.hr

Foto: Screenshot/YouTube