/Iz Hrvatske iselilo 65.000 djece, broj stanovnika pao ispod četiri milijuna

Iz Hrvatske iselilo 65.000 djece, broj stanovnika pao ispod četiri milijuna

U sedam godina u Hrvatskoj se smanjio broj djece do 14 godina za gotovo 60 tisuća, a povećao broj starijih od 65 i više godina za 74 tisuće. Demografi upozoravaju da se po udjelu mladih do 14 godina vidi da će mnoštvo škola nestajati.

U petak je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio procjenu prema kojoj je sredinom prošle godine Hrvatska imala četiri milijuna i 89 tisuća stanovnika. To je oko 200 tisuća stanovnika manje u odnosu na posljednji popis stanovništva 2011. godine, a demografi procjenjuju da je od sredine prošle godine broj stanovnika Hrvatske pao ispod četiri milijuna.

Svoju procjenu demografi temelje na tome da se veliki broj iseljenih ne odjavljuje, dok DZS svoju procjenu temelji na broju rođenih, umrlih, doseljenih i službeno odseljenih. No, nije ni to ono najgore. Večernji list piše da je loša i dobna struktura stanovništva pa, prema procjeni DZS-a, u Hrvatskoj je samo 590,6 tisuća djece do 14 godina naspram 833,3 tisuće starijih od 65 godina. To govori da se od 2011. naovamo broj djece do 14 godina smanjio za gotovo 60 tisuća, dok se broj starijih od 65 povećao za 74 tisuće.

‘Mnoštvo škola će nestajati’

“To sa sobom nosi teške gospodarske i socijalne probleme i posljedice za mirovinski i zdravstveni sustav. Po udjelu mladih vidi se da će mnoštvo škola nestajati što znamo i bez procjene DZS-a jer već nestaje mnoštvo područnih škola u ruralnim naseljima”, kaže za Večernji list prof. dr. Anđelko Akrap, pročelnik Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

S njegovom procjenom da Hrvatska danas ima manje od četiri milijuna stanovnika suglasan je i demograf doc. dr. Stjepan Šterc.

“Te procjene DZS-a o broju stanovnika sredinom 2018. godine prilično su optimistične. Posljednji podaci pokazuju nam da smo stvarno pali ispod četiri milijuna stanovnika. Najsignifikantniji je broj djece u osnovnim i srednjim školama koji je egzaktan jer škole svake godine dostavljaju službene podatke o broju učenika pa se vidi da smo u 10 godina izgubili 83-84 tisuće učenika osnovnih i srednjih škola. Oko 65 tisuća djece iz osnovne i srednje škole se, prema procjenama, iselilo u proteklih 10 godina i kad se tome doda prirodni pad stanovništva od 150 tisuća ljudi, u 10 godina mi imamo gubitak stanovništva veći od 400 tisuća”, upozorava Šterc.

mšm/večernji list

Foto: Pixabay