/Iz Inicijative SIDRO razočarani: Institucije ignoriraju problem na koji ukazujemo u radu vrtića

Iz Inicijative SIDRO razočarani: Institucije ignoriraju problem na koji ukazujemo u radu vrtića

Iz Inicijative SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću šokirani su, kako kažu, nevjerojatnim višemjesečnim ignoriranjem i odgovorima od strane nadležnih “koji nas vrte u krug”. Kap koja je prelila času, kažu, je posljednji dopis Ministra uprave i pravosuđa kojim odgovaraju na upit Inicijative o (ne)provedbi zakonskih propisa vezano uz obračun plaća odgojiteljima.

U svom priopćenju donose odgovor Ministarstva:

“Ministarstvo pravosuđa i uprave nadležno je za radnopravni status i pitanje plaća zaposlenih u državnoj službi i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, stoga pitanje plaća zaposlenih u dječjim vrtićima nije u nadležnosti ovog ministarstva. Člankom 7. stavkom l. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (‘Narodne novine’ broj, 10/1997, 107/2007, 94/2013, 98/2019, dalje u tekstu: Zakon) propisano je da dječje vrtiće, između ostaloga, mogu osnovati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave”.

Iz Inicijative naglašavaju kako su osnivači vrtića u Hrvatskoj većinom gradovi i općine, dakle jedinice lokalne i regionalne samouprave, jedan manji dio osnivača su privatne osobe ili vjerske zajednice, “i svi su obvezni poslovati po istim zakonskim i podzakonskim aktima”.

“Evidentno je kako ovakav odgovor, u kojem ministar na pitanje zašto se na području Republike Hrvatske zakon ne provodi jednako, što uzrokuje velike razlike u materijalnim i nematerijalnim pravima zaposlenih u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, odgovara ovakvim nepoznavanjem materije i pobija jednu svoju rečenicu već idućom, nije ništa drugo nego uvreda zdravom razumu. Provedba zakona u nadležnosti je Ministarstva uprave i pravosuđa, no ministar Malenica nas u nastavku svog dopisa ljubazno upućuje da se o tim pitanjima savjetujemo s Udrugom gradova i Zajednicom općina Hrvatske! Uputili smo isto pitanje i njima, zasad odgovor nismo dobili”, navode.

Tvrde da Ministarstvo uprave nije jedino koje izbjegava riješiti pitanja neprovedbe zakona u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. “Na naš upit o neprovedbi Zakona o radu u predškolskim ustanovama, Ministarstvo rada odgovorilo nam je kako su upoznati s nepoštivanjem Zakona o radu i kako se takve pojave ne događaju samo u vrtićima”.

Kažu i da na upit o nepoštivanju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i Državnog pedagoškog standarda, “zbog čega imamo pretrpane odgojne skupine, nedostatak kadra i stručne podrške što za sobom povlači smanjenu kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa”, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovara “kako se za isto moramo obratiti osnivačima predškolskih ustanova”.

“Jedino ovlašteno tijelo za provedbu nadzora nad radom predškolskih ustanova, Prosvjetna inspekcija pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na naš upit o radnom vremenu odgojitelja, temeljeno na neurednoj evidenciji rada i nezakonitom evidentiranju prekovremenog rada i preraspodjele radnog vremena, odgovara formalnim dopisom u kojem obavještava kako će pokrenuti nadzor ukoliko ustanovi da je to potrebno. Unatoč tome što je Inicijativa postavila samo upit za tumačenje, bez ikakvih informacija o tome gdje bi se i tko točno, ogriješio o zakon. Jasno, nadzor nije i neće biti pokrenut, bar ne pravovremen i učinkovit, baš kao niti posljednjih 30 godina”, stoji u priopćenju.

“Nadležni se prema ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju ponašaju kao uvaženi gospodin kojem se nakon trideset godina pojavilo vanbračno dijete za koje nije znao pa se sada pita, s kim ga je dobio. Inicijativa odgojitelja SIDRO koju čini preko 300 tisuća članova i pratitelja, koja ima šezdesetak volontera, neće se zadovoljiti ovakvim odgovorima i postupanjima jer našim najmlađima dugujemo puno bolje”, zaključuju u Inicijativi SIDRO.

bkk

Foto: Unsplash