/Novi Zakon o udžbenicima: Lakše torbe, jeftinije knjige

Novi Zakon o udžbenicima: Lakše torbe, jeftinije knjige

Novi Zakon o udžbenicima koji je Vlada u srijedu pustila u saborsku proceduru određuje gornje cijene i težinu udžbenika, učiteljima i nastavnicima daje veću autonomiju u izboru nastavnih materijala te uvodi digitalne udžbenike. Lakše torbe, manje skupe knjige i još nekoliko promjena – sve to nudi novi Zakon o udžbenicima.

U slučaju da ga zastupnici izglasaju 14. prosinca kako je planirano, taj bi dokument olakšao torbe djeci pa tako oni do 4. razreda ne bi smjeli nositi više od tri kilograma, oni u petom i šestom razredu najviše pet, a oni u sedmom i osmom najviše šest kilograma. Danas su školske torbe i po tri kilograma teže.

U odnosu na prvi prijedlog revidirani su koeficijenti za izračun cijene jer je osim satnice u obzir uzet i broj predmeta u razredu. Tako bi u razrednoj nastavi, od 1. do 4. razreda, najviša cijena udžbenika iznosila 10 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj, što zajedno s radnim materijalima ne bi smjelo biti skuplje od 460 kuna. Za 5. i 6. razred cijena bi bila 14 posto medijalne plaće, a za 7. i 8. razred 15,5 posto medijalne neto plaće.

Zahtjev nakladnika da se i radne bilježnice uz udžbenike uvrste među obvezne školske materijale, nije prošao pa će nastavnik samostalno birati hoće li raditi po radnoj bilježnici i kojoj, piše Novi list.

Dosad je praksa bila da uz udžbenik obavezno ide i radna bilježnica istog nakladnika. Promijenjen je ipak prvotno predloženi model po kojem bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo samo udžbenike, dok bi radne bilježnice, zbirke, atlase i druge dodatne materijale učitelji samostalno birali iz posebnog virutalnog repozitorija obrazovnih materijala, u koji bi se mogao prijaviti svatko.

U Zakonu također stoji kako “Vlada može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola”. Isto se odnosi i na druge obrazovne materijale u elektroničkom obliku.

Iako je ministrica Divjak naglasila kako je novi zakonski prijedlog usklađen sa svim primjedbama, neki od nakladnika već su najavili ustavne tužbe zbog određivanja cijena čime se, kako tvrde, narušava tržišna sloboda.

mšm/novilist

Foto: Pixabay