/Izviđači nastavljaju s kampanjom Šumoborci u Draganićkoj šumi

Izviđači nastavljaju s kampanjom Šumoborci u Draganićkoj šumi

Kampanja Šumoborci volonterski je program pošumljavanja koji se odvija u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog programa neutralizacije ugljičnog dioksida sadnjom stabala.  Projekt provode Savez izviđača Hrvatske, agencija HEARTH i Hrvatske šume kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena.

Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama, ali i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu.

U sklopu projekta, osim akcija pošumljavanja u kojima sudjeluju izviđači, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, ali i svi drugi zainteresirani građani, održavaju se i edukativne radionice u školama na temu klimatskih promjena, važnosti šuma i zaštite okoliša.

Prve akcije pošumljavanja Savez izviđača Hrvatske je s volonterima Šumoborcima započeo krajem prošle godine kada je u nepuna dva mjeseca više od 1500 Šumoboraca, uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, posadilo 26.000 novih sadnica na lokacijama u okolici Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada i na otoku Čiovu. Uz akcije pošumljavanja, održane su i 24 edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama u suradnji s udrugom Tatavaka, Hrvatskim šumama i Ravnateljstvom civilne zaštite.

S početkom ožujka 2022. godine započela je nova sezona kampanje Šumoborci. U Šumi Marča kod Kloštar Ivanića i u šumi kod Draganića mladi su šumoborci u posljednjih tjedan dana već posadili više od 8.000 novih sadnica hrasta. Draganićka šuma vjerojatno je najbolji primjer negativnih učinaka klimatskih promjena na šume i prirodu gdje je nametnik, gljiva Chalara, koji predstavlja novu bolest, uništio desetke tisuća stabala poljskog jasena, izvijestili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

“Kroz kampanju Šumoborci, omogućavamo djeci i mladima, ali i svima drugim zainteresiranima, da uz pomoć šumarske struke posjete šume, uče o njihovoj važnosti, ali i ranjivosti te uvide da su klimatske promjene prisutne svugdje oko nas. Pritom, sadnjom novih sadnica zajedno pomažemo obnovi šuma i nastanku novih šumskih sastojina koje ćemo ostaviti generacijama iza nas”, izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Iz Hrvatskih šuma naglašavaju kako Hrvatske šume godišnje posade više od devet milijuna sadnica, ali da je svaka sadnica koju dođu posaditi volonteri izuzetno vrijedna jer pomaže u podizanju svijesti o važnosti šuma i brizi za okoliš.

Iz agencije HEARTH, suorganizatora projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, najavili su kako se aktivnosti u ovoj godini nastavljaju još intenzivnije s ciljem sadnje 80 000 sadnica i to na više lokacija po Hrvatskoj. Akcije pošumljavanja pratit će kreativna informativna i medijska kampanja s ciljem osvješćivanja šire javnosti o ugljičnom otisku koji sami stvaramo, o učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju. 

Projekt CO2MPENSATIGN BY PLANTING se odvija u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom, Energetskim institutom Hrvoje Požar, Centrom za klimatološka istraživanja pri PMF-u i Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS).

Pokrovitelji projekta su Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Tehnološki pokrovitelj projekta je tvrtka GIS Cloud.

Do sada se u projekt uključilo 16 osnovnih i srednjih škola, a kako će se projekt širiti, planirano je uključivanje i dodatnih poslovnih partnera i škola širom Hrvatske.

Već ovog tjedna akcije pošumljavanja se nastavljaju uz pomoć stotina novih Šumoboraca i tisuća novih posađenih sadnica, poručili su iz SIH-a.

bkk

Foto: Savez izviđača Hrvatske