/‘JEDINSTVEN USPJEH’ Hrvatski inovatori stvorili proizvod koji je nadmašio svjetsku konkurenciju!

‘JEDINSTVEN USPJEH’ Hrvatski inovatori stvorili proizvod koji je nadmašio svjetsku konkurenciju!

Uz odličnu ideju i izvedbu, u Hrvatskoj postoje brojni primjeri koji dokazuju da se itekako može stvoriti proizvod koji će stajati uz bok onim svjetskima, pa čak ih i tehnološki prestići.

Upravo jedan takav primjer pronašli smo u ZICER-u u startupu 3Dtech koji se bavi proizvodnjom i implementacijom 3D printera za dentalnu industriju (ili bilo koju drugu koja zahtijeva nevjerojatnu preciznost i brzinu). Ekipa iz 3Dtecha nedavno se vratila s International Dental Show sajma u Kölnu, najvećeg sajma tog tipa na svijetu. Printeri iz linije Izzi Dentalia koji su predstavljeni na sajmu namijenjeni su svim ordinacijama koje su digitalizirale svoje poslovanje te se koriste za print radnih modela, krunica, mostova, udlaga itd. 3Dtech prvo je hrvatsko poduzeće koje je u svojstvu izlagača predstavilo novi visokotehnološki proizvod.

Koliki su uspjeh postigli i što ih je istaknulo od ostalih izlagača 3D printera?

„Nastup na IDS-u bio je veliko iznenađenje za sve nas. Umjesto prvog prikaza skromnog i novog proizvođača iz Hrvatske, ispali smo jedna od nekoliko zvijezda sajma. Pokazalo se da su naši printeri zapravo tehnološki nekoliko koraka ispred svjetske konkurencije te da rutinski printamo zahtjevne materijale i forme. Direktno printani aligneri, elastični silikonski materijali, izrazito viskozni materijali za trajne krunice, sve smo to printali bez problema, dok su sve te kategorije izuzetno teške, pa i nemoguće konkurentskim uređajima. Na valu tog velikog interesa, ostvarili smo brojne i kvalitetne kontakte s velikim brojem kupaca diljem svijeta, s kojima ćemo u skorije vrijeme krenuti u realizaciju poslovnih odnosa“, izjavio je Luka Biondić, suosnivač i direktor 3Dtecha.

Luka Biondić

Uskoro i direktni print prozirnih aparatića

Teško da je mnogima mogla promaknuti činjenica koliko su trenutno popularni prozirni aparatići za zube, tzv. clear aligneri. Osim što 3DTech u svom portfelju ima printer (Izzi Ortho 4K100) sa specifikacijama koje omogućavaju preciznost, ponovljivost i brzinu te jako bitno i industrijski kapacitet proizvodnje modela, što ga čini idealnim rješenjem za produkciju clear alignera, na tragu su i revolucionarnog direktnog printa prozirnih aparatića.

Naime, trenutno se proizvodnja alignera radi tako da se printa svaki model zubala pa se potom uz pomoć prijanjajuće termoforming folije proizvode prozirni aparatići. Uz direktan print folija preskače se print modela i skraćuje cijeli proces produkcije aparatića. Sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, upravo je ta tehnologija na sajmu u Kölnu izazvala najveći interes i po svemu sudeći jako će brzo doživjeti svjetsku premijeru.

O viziji i budućnosti tvrtke posvjedočio je Ljubomir Lokin, suosnivač i razvojni inženjer te tvorac patenta MLA koji omogućava nevjerojatno precizan print.

„Firma je nastala s ciljem razvoja i implementacije inovativnih rješenja u rapidno rastućem tržištu aditivnih tehnologija (3D print). Svoje mjesto pod suncem našli smo u branši printera za dentalnu industriju, budući da je upravo dental jedna od lukrativnijih grana koja je trenutno u tehnološkoj transformaciji. Premda u ovom trenutku izlazimo na tržište sa strojem u koji smo ugradili čak tri patenta, u pripremi je tehnologija koja će korjenito izmijeniti ortodonciju, tj. proizvodnju i učinkovitost prozirnih aparatića za ispravljanje zuba. Stoga slobodno možemo reći da uspješno radimo na ostvarenju vizije svoga poduzeća kao inovativnog i razvojnog kolektiva koji je u mogućnosti riješiti i najzahtjevnije probleme te odgovoriti na izazove iz čitave lepeze industrija koje imaju potrebe za 3D printom.“

Prema dosadašnjim uspjesima od ove inovativne ekipe možemo još puno očekivati u nadolazećim godinama. Budućnost hrvatske proizvodnje u high tech sektoru je izvjesna!

3Dtech je startup koji svoja inovativna rješenja od 2018. godine razvija u ZICER-u, priopćili su iz ZICER-a.

mšm

Foto: ZICER