/Kako pretjerano snimanje ‘selfija’ utječe na mentalno zdravlje?

Kako pretjerano snimanje ‘selfija’ utječe na mentalno zdravlje?

‘Selfie’ je postao vrlo zanimljiva tema za istraživače kojima je popularnost autofotografija otvorila istraživačke probleme utjecaja autofotografije na mentalno zdravlje mladih i odraslih, piše Krenizdravo.hr.

‘Selfie’ je autoportretna fotografija ili autofotografija koja se obično dijeli putem društvenih mreža. Iako su ljudi oduvijek voljeli fotografirati sebe i druge ljude, sa ‘selfie’ kamerom to je dovelo do ekstremnog učinka.

Iako na prvi pogled ‘selfie’ ne predstavlja ništa značajno, zanimljivo je da mnogi ne znaju da je pretjerano snimanje ‘selfija’ uzrokovalo smrtonosne nesreće u posljednjih nekoliko godina, a pronađena je i snažna veza između autofotografije te narcisoidnosti, manjka samopoštovanja, usamljenosti, depresije i brojnih drugih problema povezanih s mentalnim zdravljem.

Istraživači su razvili skalu vezanu za korištenje autofografija u kojoj su od ispitanika dobili šest glavnih razloga zašto snimaju selfije:

društvena konkurencija – kako bi dobili više prijatelja i pratitelja na društvenim mrežama;

traženje pažnje – kako bi zadobili više pozornosti od strane drugih ljudi;

jačanje samopouzdanja – kako bi imali pozitivnije mišljenje o sebi;

predstavljanje okoline – snimanje autofotografija na određenim mjestima u prirodi kako bi se osjećali dobro i pokazivali drugima;

modifikacija raspoloženja – kako bi se osjećali bolje i poboljšali raspoloženje;

subjektivna usklađenost – kako bi se uklopili u društvenu zajednicu.

Rezultati istraživanja su pokazali da su osobe koje pretjerano snimaju i objavljuju ‘selfije’ češće motivirane za takvo ponašanje zbog traženja pažnje, predstavljanja okoline te društvene konkurencije.

TAGS: