/Katolička aktivistica: ‘Dok je dijete iz Zadra bilo silovano, u Zagrebu se održao famozni estradni prosvjed’

Katolička aktivistica: ‘Dok je dijete iz Zadra bilo silovano, u Zagrebu se održao famozni estradni prosvjed’

Zastupnik Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović u Saboru je pročitao pismo katoličke aktivistice Nikoline Nakić o silovanju 15-godišnjakinje u Zadru koje je zgrozilo čitavu Hrvatsku. Odluka o nepritvaranju osumnjičenih za silovanje izazvala je burne reakcije u javnosti, a građani su svojim reakcijama jasno pokazali nezadovoljstvo pravosuđem.

“Slušajući zgroženo o ovom slučaju  silovanja 15-godišnjakinje, još više od perfidnosti svirepoga čina, koji je neshvatljiv kad ga počini i jedna jedina osoba drugoj, zaprepastila me činjenica da se u takvoj okolnosti mogla naći skupina mladića koja je to mogla učiniti”, početak je pisma koje je pročitao Zekanović. 

Naša pravna država nije smatrala da nakon svega treba mladiće zadržati u pritvoru, nastavio je čitati pismo, piše Direktno.hr.

“Pazite, mi smo država koja je zadnjih godinu, dvije više nego ikad govorila o nasilju nad ženama. Valjda zbog manjkavih hrvatskih zakona i primjene istih usvajamo famoznu Istanbulsku konvenciju koja je, bar je tako predstavljeno od strane predsjednika Vlade Plenkovića, SDP-a i HDZ-a, trebala osigurati ženama bolju zaštitu i manju toleranciju na nasilje. Je li se to dogodilo, procijenite sami i sami izvedite zaključke o istoj. Dok je ovo dijete iz Zadra bilo silovano, u Zagrebu se održao famozni estradni prosvjed protiv nasilja nad ženama. Političari su se ustrčali kao kokoške, premijer je došao na prosvjed, podržao je prosvjed protiv uspješnosti vlastite Vlade po tom pitanju. Podsjetit ću, Istanbulska je već uvedena, a predsjednica je brzo pozvala glumicu i inicijatoricu akcije, osnovane su radne skupine, dok su osnivali i trošili novac poreznih obveznika, ovo dijete je i dalje bilo silovano. I što je zemlja potpisnica famozne Istanbulke, zemlja koja je na prosvjedu u Zagrebu, barem na Instagramu, kliknula gromoglasno ne nasilju, učinila u prvom sljedećem slučaju teškog zlostavljanja? Rekla momcima, budite dobri, idite doma, ‘go home’, do novog slučaja, nove konvencije, nove sramote pravne države pod čijim odlukama i presudama jadniji bivaju još jadniji i nesretniji, nama je očito skroz dobro, jer drugo i ne tražimo. Valjda imamo točno ono što trebamo, jer nismo našli za shodno reći ovima koji zapravo o svemu odlučuju, ‘go home’. Ovdje nije silovana samo jedna žena, ovdje se siluje čitava zemlja”. 

Pismo je Nikolina Nakić objavila na svom Facebooku.

Podsjetimo, zadarska policija je podnijela kaznenu prijavu protiv sedmorice mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su tijekom gotovo godinu dana više puta grupno silovali maloljetnicu iz njihovog mjesta. Silovanje su snimali mobitelom, a navedene snimke koristili kako bi tada 15-godišnju djevojku ucjenjivali. Jedan od silovatelja, žrtvin bivši dečko, u nekoliko ju je navrata i pretukao.

Iako je riječ o teškim kaznenim djelima protiv spolne slobode, spolnom odnosu bez pristanka, bludnim radnjama, prijetnjama, tjelesnim ozljedama i iskorištavanju djece za pornografiju na štetu maloljetnice, sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković mladiće je pustio da se brane sa slobode. Zaključio je da opasnosti od ponavljanja kaznenih djela nema, kao ni opasnosti od utjecaja na svjedoke te je istražni zatvor zamijenio mjerama opreza. Pri tom treba naglasiti da žrtva još nije ispitana.

mšm/josip senjak/direkno.hr

Foto: Facebook, ilustracija