/Kreće štrajk u školama, no što s djecom? Oglasila se ministrica Divjak

Kreće štrajk u školama, no što s djecom? Oglasila se ministrica Divjak

Za danas je, u osnovnim i srednjim školama, najavljen štrajk u trajanju od sat vremena – od 11.55 do 12.55 sati, a oganizira ga sindikat Preporod. Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, na Facebooku je komentirala štrajk i pozvala ravnatelje da surađuju i komuniciraju s roditeljima i djecom.

U srijedu pak neće biti općeg štrajka javnih službi jer je mirenje uspjelo. Tako će iduće godine plaće učiteljima, liječnicima, medicinskim tehničarima biti povećane u dva navrata. Prvi put u siječnju, 3 posto, i još 2 posto u rujnu. No s rezulatatim mirenja nije zadovoljan Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – „Preporod”.

Nakon štrajka održat će konferenciju za novinare o odazivu jednosatnom štrajku i planovima. Govorit će predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Preporod Gordana Kovač Bluha i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, prenosi N1.

Na upit što će biti s djecom za vrijeme štrajka, Stipić je odgovorio:

“Ravnatelj je odgovorna osoba, on će od onih koji neće štrajkati, i na neki drugi način, spajanjem razdrednih odjela osigurati da sva ta djeca budu zbrinuta za vrijeme trajanja štrajka”.

Ministrica poziva na suradnju

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, na svom je Facebooku komentirala štrajk u školama, koji je sindikat Preporod najavio za danas.

“Zadovoljna sam što je proces mirenja između Vlade RH i većinskih sindikata javnih službi uspješno okončan. Unatoč tome, prema dostupnim javnim informacijama jedan manjinski sindikat u školstvu ipak sutra planira održati štrajk u nekim školama, u trajanju od sat vremena.

Pozivam ravnatelje da surađuju i komuniciraju s roditeljima i učenicima o načinu i detaljima održavanja najavljenoga štrajka. Zaposlenicima koji nisu u štrajku treba osigurati uvjete za nesmetan rad, a posebno za brigu o učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu”, objavila je ministrica na Facebooku.

Podsjetimo, Preporod ide u jednosatni štrajk sa zahtjevom za povećanjem osnovice plaća za 18,9 posto. Predsjednik Preporoda Željko Stipić tvrdi da upravo za taj postotak zaostaju plaće u javnim službama za onima u gospodarstvu.

mšm/N1

Foto: Pixabay