/Lastovo se bori za status Međunarodnog parka tamnog neba

Lastovo se bori za status Međunarodnog parka tamnog neba

U vremenu od 2008. do 2010. godine na Lastovu je na inicijativu “Tamnog neba Slovenije” u suradnji s Općinom i Turističkom zajednicom Lastovo te Parkom prirode Lastovsko otočje tri godine za redom održavan Međunarodni skup o parkovima tamnog neba.

Uz savjete iz “Tamnog neba Slovenije” (Andrej Mohar), Općina Lastovo je u tom vremenu krenula u rekonstrukciju javne rasvjete te je postala prva lokalna samouprava u Hrvatskoj s potpuno ekološkom rasvjetom i prije donošenja bilo kakvih propisa o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. 

U organizaciji trećeg međunarodnog skupa 2010. godine sudjelovao je i Hrvatski astronomski savez (Dorian Božičević, mag. theol.) koji je već iduće godine u suradnji sa svojim članicama Astronomskim društvom Beskraj (Indramani Sharma dipl. ing.) i Astronomskim društvom “Leo Brenner” (dr. sc. Željko Andreić) na Lastovu organizirao radionice iz astronomije za osnovnoškolce te je pokrenuta inicijativa za osnivanje astronomskog društva na Lastovu i pokretanje postupka za proglašenje Međunarodnog parka tamnog neba.

Na žalost, poradi nedostatka financijskih sredstava, ali i poradi nekih drugih okolnosti, projekt je zastao s razvojem, poručili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Na poziv v. d. direktorice Turističke zajednice Lastovo Diane Magdić u posjet Lastovu je nakon desetak godina ponovno došao glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol. te su obiđene potencijalno zanimljive lokacije za astronomska motrenja i postavljanje kamera za praćenje meteora Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže.

Dogovorena je daljnja suradnja oko početka mjerenja kvalitete noćnog neba u svrhu kandidature Lastova za dobivanje statusa Međunarodnog parka tamnog neba ili Međunarodnog utočišta tamnog neba te aktivnosti iz astronomije za građane i turiste, a održan je i sastanak u Udruzi za promicanje kulture i umjetnosti “Dobre Dobričević” vezano za korištenje njihovog prostora za potrebe radionica iz astronomije za osnovnoškolce.

“U idućem razdoblju očekujemo održavanje sastanka s predstavnicima Parka prirode Lastovsko otočje i Općinom Lastovo te postizanje sinergije svih institucija na otoku oko oživljavanja projekta ‘Lastovo otok zvijezda’ kako bi astronomija napokon zaživjela u turističkoj ponudi otoka i kako bi se osigurale kontinuirane izvannastavne i izvanškolske aktivnosti iz astronomije za djecu i mlade”, stoji u priopćenju Saveza.

bkk

Foto: Hrvatski astronomski savez