/Legendarni Pixar iznjedrio još jedno remek djelo; neobično iskustvo jazz glazbenika uobličeno u inspirativni animirani film

Legendarni Pixar iznjedrio još jedno remek djelo; neobično iskustvo jazz glazbenika uobličeno u inspirativni animirani film

Što reći o “Duši”, već da je legendarni studio Pixar iznjedrio još jedno remek-djelo za male i velike gledatelje. Radi se o jazz glazbeniku koji traži životnu svrhu tek nakon nesreće, kad mu se odvoji duša od tijela.

Iako možda zvuči kao kakva morbidna egzistencijalna drama, to “Duša” svakako nije. S lakoćom miješa humor s dramom, edukaciju s umjetnošću, duhovnost sa zabavom. Pritom i nas i našu djecu podsjeća da postoje druge razine postojanja i nudi odgovor u čemu leži divota ljudskog iskustva.

Filmska glazba je gotovo meditativna, a dizajn likova je odličan spoj pomodnog i eksperimentalnog te estetski podsjeća i na Zagrebačku školu crtanog filma. Roditelji ne trebaju brinuti o rječniku, seksualnim aluzijama, nasilju, niti ludom tempu, već se ugodno mogu smjestiti u polupraznim kino dvoranama i prepustiti ovom inspirativnom animiranom filmu. Igra sinkroniziran na hrvatski jezik u 2D i 3D formatu.

Fantastična animacija i glazba te svježi pristup metafizičkim temama čine i ovaj Pixarov film više nego dostojnim pažnje odraslih. Namijenjen je djeci od osme godine. Rječnik je primjeren djeci, a tempo normalan.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove uz medijsku potporu portala generacija.hr.

bkk/Tihoni Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska