/‘LIJEPA PRIČA’ Autići u bolnici pravo su veselje za malene pacijente koji spremnije odlaze na preglede: ‘Djeca znaju i u sobi samo sjediti u autiću’

‘LIJEPA PRIČA’ Autići u bolnici pravo su veselje za malene pacijente koji spremnije odlaze na preglede: ‘Djeca znaju i u sobi samo sjediti u autiću’

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ i Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb, su ovogodišnji ponosni laureati nagrade “Ponos Hrvatske” zahvaljujući projektu nabave dječjih električnih autića za najmlađe pacijente u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Početkom prosinca 2020. godine, u suradnji sa pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb Anom Ljubas, službeno je pokrenut projekt nabave dječjih električnih autića najmlađim pacijentima u KBC Zagreb. Podrška i odaziv donatora je bio iznimno velik zahvaljujući čemu su prvi dječji električni autići isporučeni već kroz nekoliko dana na pedijatrijske odjele KBC-a Zagreb. Prvi električni autići su nabavljeni zahvaljujući donaciji tvrtke ToyBox (www.toybox.com.hr) i obitelji Zorović iz Zagreba.

„Vjerovali smo u ovu ideju od samog početka, ali nismo ni sanjali da će imati ovakav odjek u javnosti i da će baš ovaj projekt biti razlog zbog kojeg će nagrada “Ponos Hrvatske” doći u naše ruke. Istraživanja i iskustva u svijetu pokazuju da korištenje dječjih električnih autića za odlaske najmlađih pacijenata na terapije i u operacijske sale zbog različitih operativnih zahvata iznimno pozitivno utječe na psihofizičko stanje djeteta a samim time i na brzinu i uspjeh liječenja. Osim toga, dječji električni autići pomažu i u razvoju dječje svijesti o prostoru, spretnosti i finih motoričkih sposobnosti kroz jednostavnu vožnju i zabavu. Na ovaj način želimo podići kvalitetu života oboljele djece u bolničkom okruženju i omogućiti da imaju pozitivno iskustvo boravka u istome“, izjavio je Ivan Soldo, predsjednik humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Projekt se nastavlja s ciljem doniranja dječjih električnih autića drugim bolnicama diljem Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Ponosni dobitnici su složni u namjeri da, uz pomoć dobrih ljudi i donatora, omoguće da dječji električni autići budu sastavni dio dječjih bolničkih odjela u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer svako dijete ima pravo na pozitivne emocije i pozitivno psihofizičko stanje tijekom liječenja.

„Otkad su dječji autići postali dio zdravstvene usluge na dječjim odjelima KBC-a Zagreb, puno je manje tuge, stresa i ostalih negativnih emocija koje prate stanje bolesti. To je uvelike olakšalo i rad medicinskom osoblju jer sada se naši mali pacijenti puno lakše odvajaju od roditelja i sa smiješkom odlaze na preglede i u operacijske sale“, istaknula je Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u KBC Zagreb.

Udruga kontinuirano kroz svoj rad i djelovanje osmišljava, organizira i provodi projekte čiji je krajnji cilj humanizacija bolničkog okruženja kroz oplemenjivanje bolničkih prostora različitim zabavnim i edukativnim sadržajima što doprinosi unaprjeđivanju kvalitete psihosocijalne podrške najranjivijim skupinama društva tijekom bolničkog liječenja.  

Dodjela nagrade Ponos Hrvatske ovogodišnjim laureatima će se održati u utorak, 1. ožujka 2022. godine, a izravan prijenos dodjele možete pratiti na Drugom programu HRT-a s početkom u 20.05 sati.

Pravo su veselje

“Kad smo prva dva vozila dobili kao donaciju, cijela priča se proširila među našim donatorima, ali i među donatorima KBC-a Zagreb. Sestra Ljubas je kontaktirala njihove donatore koji su spremno prihvatili ideju da nabavimo jedan vozni park koji bi donirali KBC-u Zagreb na pedijatrijske odjele i dnevne bolnice, a i na same odjele”, kaže Ivan Soldo, predsjednik Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać” za HRT.

Otkada su autići stigli u dnevnu bolnicu, pravo su veselje, ali i pomoć sestrama, djeci i roditeljima. Danas u KBC-u Zagreb imaju autiće na svim odjelima na kojima borave mali pacijenti. Svi se, kaže Ljubas – raduju kad odlaze na dijagnostičke pretrage, na preglede.

“Puno je lakše raditi sa djecom, djeca su suradljivija. Naša početna ideja je bila da djecu iz dnevne bolnice na pretrage vozimo u autićima, ako treba u laboratorij, ići izvaditi krv iz prstića. Ili čak djeca znaju i u sobi samo sjediti u autiću”, priča Marina Bedeković Sliško, magistra sestrinstva.

Oduševljenje na licu, sjaj u očima. Tako opisuju medicinske sestre prvi susret malih pacijenata s autićima. Ali i svaki sljedeći susret.

mšm

Foto: Screenshot