/LIJEPA PRIČA: U Hrvatskoj se organizira prva matematička olimpijada samo za djevojke

LIJEPA PRIČA: U Hrvatskoj se organizira prva matematička olimpijada samo za djevojke

Po prvi puta ove školske, a sljedeće kalendarske godine, četiri hrvatske učenice imat će priliku pokazati svoje znanje na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Riječ je o relativno mladom natjecanju koje postoji tek od 2012., a za nastup na njemu morat će se izboriti na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.

U svrhu odabira reprezentacije djevojaka koje će predstavljati Hrvatsku na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, Hrvatsko matematičko društvo (HMD) organizira prvu Hrvatsku matematičku olimpijadu za djevojke (HMOD).

To natjecanje održava se 16. siječnja 2020. na Matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, a sudionice će četiri sata rješavati četiri zadatka olimpijskog tipa, po jedan iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

“Priča je vrlo pozitivna i jednostavna. Europska matematička olimpijada za djevojke postoji već skoro deset godina i natjecanje je s vrlo kvalitetnim zadacima, sličnog karaktera kao na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Na sudjelovanje u 2020. godini odlučili smo se zbog kvalitete natjecanja, ali i vrlo pozitivnih iskustava koje su nam prenijeli voditelji iz drugih zemalja. Razgovarajući s mentorima i učenicama više puta smo čuli pitanja zašto Hrvatska ne šalje svoje djevojke. Prošle godine je naše državno natjecanje bilo organizirano u isto vrijeme, pa nam je to onemogućilo sudjelovanje, ali ove godine smo sretni da je drugačije”, rekao je za Srednja.hr Matija Bašić, docent na Matematičkom odsjeku PMF-a, a ujedno i predsjednik Povjerenstva HMD-a za međunarodna matematička natjecanja.

Inače, 12 djevojaka na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi sudjelovat će uz pozivnicu. ‘Zaradile’ su ju temeljem rezultata ostvarenih na prošlom Državnom natjecanju iz matematike. No sudjelovanje na natjecanju omogućeno je i svim ostalim zainteresiranim učenicama srednjih škola s hrvatskim državljanstvom. Krajem prošloga tjedna zaključen je poziv koji je Hrvatsko matematičko društvo uputilo ravnateljima škola, a interes nije izostao.

“Na javni poziv stiglo nam je dosta prijava, a iznimno nas je obradovalo što su prijave došle iz svih dijelova Hrvatske. Zaista ima interesa u školama, a učenice prepoznaju da se radi o aktivnosti koja im je zanimljiva i na kojoj žele sudjelovati”, kaže Bašić.

mšm/srednja.hr

Foto: Pixabay, ilustracija