/‘LIJEPA VIJEST’ Hrvatski srednjoškolci ponosno donijeli broncu iz Indonezije!

‘LIJEPA VIJEST’ Hrvatski srednjoškolci ponosno donijeli broncu iz Indonezije!

Lijepa vijest stiže nam iz daleke Indonezije. Četvero hrvatskih srednjoškolaca uspješno je sudjelovalo na 19. međunarodnoj geografskoj olimpijadi (iGeo).

Još jedan veliki uspjeh za Hrvatsku, postigla su četiri srednjoškolca sudjelovanjem na 19. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi (iGeo) koja se održavala od 8. do 14. kolovoza 2023. u Bandungu, Indonezija. Dvojica učenika, Luka Protulipac (XV. gimnazija, Zagreb) i Gabrijel Kučko (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok), s Olimpijade su donijeli brončane medalje, dok su Mario Rubić (III. Gimnazija, Split) i Bernard Trempetić (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb) uspješno sudjelovali na natjecanju.

Učenici su na iGeo morali pokazati znanje u nekoliko područja jer se natjecanje sastoji od čak tri dijela: pisanog testa, multimedijskog testa i terenskog rada koji zahtijeva promatranje u smislu kartografskog prikaza i geografske analize.,,Cilj olimpijade je potaknuti zanimanje učenika za geografiju te poticati aktivno zanimanje mladih za geografska i ekološka istraživanja, pozitivno pridonijeti raspravi o važnosti geografije skrećući pozornost na kvalitetu geografskih znanja i vještina, zatim olakšati društvene kontakte među mladima iz različitih zemalja tako pridonijeti razumijevanju među narodima”, stoji u objavi Geografskog odsjeka PMF-a Zagreb.

Učenike su na putovanju pratili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Task Force-a Svjetske geografske olimpijade i asistent Ivan Ivić, mag. edu. geogr., oboje s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj uspješan tim u Hrvatsku se vraća 18. kolovoza, a očekuje ih se oko 13.50 u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

mšm

Foto: Facebook/Geografski odjel PMF-a