/Ljetna škole bioetike: Mladi će u Šibeniku raspravljati o prizivu savjesti, ljudskim pravima,…

Ljetna škole bioetike: Mladi će u Šibeniku raspravljati o prizivu savjesti, ljudskim pravima,…

U tijeku su prijave za novi projekt “Ljetna škole bioetike i ljudskih prava” u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Ovaj edukacijski projekt drugu godinu za redom održava se u Šibeniku od 29. srpnja do 4. kolovoza 2019. godine. Cilj je edukacija 40 mladih od 18 do 30 godina u području bioetike i ljudskih prava putem interaktivnih predavanja, radionica i debata. Više o samoj školi otkrio nam je Luka Poslon, voditelj programskih aktivnosti Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

„Ljetna škola je projekt koji ujedinjuje najbolje od teorijskog i praktičnog iz bioetike i ljudskih prava. Renomirani stručnjaci iz područja filozofije, prava i medicine govore o raznim principima i činjenicama, svatko iz vlastite struke. Rasprave, debate i radionice teže praktičnom usavršavanju teorijskog te pojedince uvode u dublje promišljanje i formiranje stavova oko graničnih pitanja života i smrti“, rekao nam je Luka Poslon.

Okosnica ovogodišnje Ljetne škole, dodao je, bit će edukacija o temama ljudskog dostojanstva te početka i kraja života, s pripadajućim podtemama poput novih etičkih problema u suvremenom društvu, priziva savjesti, prenatalne dijagnostike, umjetne inteligencije i ostalih. Pri edukaciji ovih tema njeguju interdisciplinaran pristup iz medicinske, pravne i filozofske perspektive.

Naglasio je i još jednu prednost Ljetne škole:

„Tijekom Ljetne škole bit će prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika koji je izvrstan grad domaćin.“

Svoje dojmove s prve Ljetne škole otkrili su nam neki od polaznika. Juraj Jug smatra kako je važno povezivanje s novim ljudima koji dolaze utvrditi ili raspraviti svoj stav oko nekih važnih životnih pitanja.

“Rasprava “iza kulisa” se obično protegne na ostala životna pitanja, a ne samo ona koja se raspravljaju u programu tako da osim gradnje svog stava, tu je upoznavanje ljudi na jedan drukčiji način od onoga na koji smo navikli, suživot i snalaženje u pomalo nesvakidašnjem okruženju“, rekao je Juraj Jug i dodao kako je to ujedno i svojevrstan odmor od obaveza, to jest, ‘bijeg od stvarnosti’.

S njime se slaže i Ana Magličić koja smatra da bi se trebao prijaviti svatko tko se u profesionalnom ili privatnom životu susreće s bioetičkim pitanjima i želi o njima argumentirano raspraviti sa stručnim ljudima, uz međusobno poštovanje.

„Pohađanje Ljetne škole bioetike mi je uvelike obogatilo život, upoznala sam predivne ljude i stekla nova prijateljstva. Iako kao liječnica imam prilike prisustvovati raznim školama i kongresima, Ljetna škola bioetike je poseban spoj opuštene, prijateljske atmosfere i stručnih predavanja i rasprava“, rekla nam je Ana.

Kroz prizmu najnovijih medicinskih spoznaja, pravnih regulacija u Hrvatskoj i svijetu, različitih kulturoloških i filozofskih ideja sudionici će i ove godine dobiti cjeloviti uvid u bioetičku problematiku i njen utjecaj na društvo, naglasio je Luka i dodao:

„Mladi će na radionicama komuniciranja i debatiranja osnažiti svoje vještine zagovaranja. Također, oni će uz razvoj kritičkog promišljanja podići i svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće“, poručio je za kraj.

Zainteresirani mladi mogu se prijaviti putem sljedećeg obrasca. Više informacija možete pronaći na službenoj Facebook stranici Svjetskog saveza mladih.

Pogledajte novi video Ljetne škole bioetike i ljudskih prava.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Svjetski savez mladih Hrvatska