/Maleni manekeni u pankerskoj kampanji: Imamo sindrom Down, ali nismo drugačiji!

Maleni manekeni u pankerskoj kampanji: Imamo sindrom Down, ali nismo drugačiji!

Zagrepčanka Martina Vuković (32) i Larisa Porčić Filipaj (40) iz Matulja majke su djece s Downovim sindromom. Želeći pokazati da su djeca s Downovim sindromom ista kao i sva druga, ove su hrabre mame te njihovi Laura i Kristijan snimili pankersku kampanju.

“Ljudi ne znaju puno o djeci s Downovim sindromom i kod prvog susreta im pristupaju površno jer misle da oni ne mogu puno toga razumjeti. Želimo potaknuti ljude da ih pogledaju otvorena srca i daju im priliku”, kažu Martina i Larisa za 24sata.

Majke su zajedno krenule u potragu za ljudima na koje se također često gleda s predrasudama i tako su došle do dvoje pankera koje također društvo gleda drugačijim očima. Na ovo divno druženje pred fotoaparatom Tomislava Valenta pristali su Vedran Pehar, pjevač grupe Brkovi, koji je po struci fizioterapeut, te defektologinja Davorka Dragojević.

Mali i velki pankeri našli su se u Glazbenoj kući, koja je ustupila prostor, i dobro se zabavili istražujući instrumente.

“Sva su djeca topla i iskrena, no Kristijan i Laura su puno više od tog”, kaže Vedran te dodaje kako mu je Kiki odmah sjeo u krilo, a kasnije i zadrijemao na ramenu, dok se Laura uživjela u udaranje po bubnjevima.

“Život djece s Downom nosi veliku borbu, ali roditelje nauči da cijene male pomake i pomaže im da i sami rastu. I to od prvoga koraka, od prihvaćanja da idete kući s djetetom koje je drukčije”, kaže Larisa, koja u Laurino ime piše blog i nada se da će to jednog dana biti njen svojevrsni dnevnik, kroz koji će imati pregled svojeg života.

“Mnogi oko mene nisu znali kako bi reagirali kad sam rodila Kikija. Najgore je bilo kad bi mi rekli: ‘Žao mi je’. A najviše su pomogli oni koji su mi čestitali jer sam postala majka i rekli: ‘Pogledaj ga kako je krasan’. Da, bio je preslatki smotuljak, kao i svaka druga beba”, poručuje za kraj Martina.

mšm/24sata

Foto: Tomislav Balent