/Maturanti na jesenskom roku državne mature odradili prvi dio Hrvatskog jezika

Maturanti na jesenskom roku državne mature odradili prvi dio Hrvatskog jezika

Maturanti i ostali pristupnici jesenskom roku državne mature danas su polagali prvi obvezni predmet na ovom roku odnosno Hrvatski jezik. Kao i na ljetnom roku test i esej su raspoređeni na dva dana, a danas je nešto više od 3.200 kandidata pristupilo teorijskom dijelu ispita na obje razine. A razinu Hrvatskog jezika za jesenski rok prijavilo je 1.362 kandidata.

Kao i obično, sugovornici su podijeljeni oko težine testa, a Vedran iz Koprivnice ima zanimljiv stav te smatra da je težina ispita A razine na ovom roku, bila u rangu B razine na onom ljetnom.

Ipak, Vedrana su dočekala nespremnim neka pitanja i područja.

“Bilo je po meni neočekivano pitanje tko je napisao djelo Lađi pošto smo grčku književnost u nastavi tek spomenuli. Malo su mi teže pali i tekstovi na starohrvatskom, ali nekako sam se snašao. Sve u svemu korektna matura”, rekao je Vedran iz Srednje škole Koprivnica, piše Srednja.hr.

No, više od testa, čini se da je zabrinut za sutrašnji dio ispita iz Hrvatskog jezika te jasno iskazuje što ne bi nikako želio dobiti kao predložak za esej.

“Sve u svemu viša je razina po mom osobnom doživljaju bila jednaka kao niža razina na ljetnom roku. Tko se spremao problema ne bi trebalo biti. U testu se našlo nekoliko malo težih pitanja, gdje je trebalo malo promisliti, ali sve u svemu matura nije bila preteška. Nadam se samo da nam sutra neće opet staviti pjesništvo”, nada se Vedran koji namjerava upisati fizioterapiju.