/Međunarodni je dan mladih, najdinamičnije i najsvestranije populacije u društvu

Međunarodni je dan mladih, najdinamičnije i najsvestranije populacije u društvu

Diljem svijeta u srijedu, 12. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan mladih koji je generalna skupština Ujedinjenih naroda utemeljila 1999. godine. Tim povodom svoje priopćenje objavio i Savjet mladih Grada Zagreba, u kojemu se osvrću na učestali problem s kojim se mladi susreću – problem zapošljivosti i stambenog osamostaljivanja.

Zanimljivo je da je baš nedavno, prema rezultatima Njemačkog saveznog zavoda za statistiku, Hrvatska svrstana na predzadnje mjesto po pitanju iseljavanja mladih iz roditeljskog doma, piše studentski.hr.

Prosjek dobi u kojoj se mladi isele jest 31,8 godina po čemu je iza nas samo Crna Gora. Međutim, mladi nerijetko ne mogu doći do posla, a posebice do posla na neodređeno zbog čega im je onemogućeno i dobivanje kredita pa su prisiljeni živjeti u podstanarstvu ili s roditeljima dok se ne ukaže prilika za nešto bolje.

“Mladi su uvijek bili najdinamičnija i najsvestranija populacija u društvu, od školaraca koji još traže svoje mjesto pod suncem do ozbiljnijih ljudi u braku s djecom – i iz generacije u generaciju ta se lepeza šarolikosti mladeži širi, konstantno izlazi iz dojučerašnjih granica i ruši ih te postavlja nove oblikujući tako cijelo društvo. Upravo takve promjene koje nameće naša mladost konstantno stvaraju nove izazove za sve nas zbog čega je iznimno važno sačuvati konstruktivan međugeneracijski dijalog te što više uključivati mlade u razne procese donošenja odluka, od obiteljskih do onih društveno-političkih”, stoji u piopćenju Savjeta.

Ističu da su po brojnim istraživanjima već duži niz godina glavni problemi koje sami mladi ističu mogućnost zapošljavanja i stambenog osamostaljivanja te da te teme, ali i sve druge njima važne, treba posebno adresirati tijekom korona krize.

Angažiranje mladih za globalno djelovanje

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je “Angažiranje mladih za globalno djelovanje” kojom se želi istaknuti načine na koje sudjelovanje mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese.

Cilj je izvući pouke o tome na koji se način zastupljenost i djelovanje mladih
u formalnoj institucionalnoj politici može značajno uvećati, priopćili su iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji su mladima ujedno uputili čestitku povodom njihovog dana.

“Na Međunarodni dan mladih 2020. želi se naglasiti važnost aktivne
participacije mladih. Lokalne, nacionalne i globalne institucije trebaju
postati inkluzivnije i ojačati mlade za provođenje globalnih akcija i
dostizanje njihovih ciljeva.

Ovogodišnjim Međunarodnim danom mladih želi se staviti fokus na
angažman mladih putem tri međusobno povezana dijela – aktivnosti na
razini lokalne zajednice, aktivnosti na nacionalnoj razini (formulacija
zakona, politika i njihova provedba) i aktivnosti na globalnoj razini.

U ovim izazovnim vremenima suočeni s pandemijom Covid-19 želimo
pozvati mlade da odgovornim ponašanjem budu primjer i nositelji globalne incijative podizanja svijesti o “novom normalnom” i jačanju međugeneracijske solidarnosti i dijaloga kako bi zaštitili svoje najbliže i osigurali svoju budućnost”, stoji u priopćenju Ureda.

bkk

Foto: Pixabay