/MEĐUNARODNI JE DAN TOLERANCIJE: ‘Ni 2020. nije lako biti različit, drugačiji, slabiji, a ni bolji’

MEĐUNARODNI JE DAN TOLERANCIJE: ‘Ni 2020. nije lako biti različit, drugačiji, slabiji, a ni bolji’

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Forum za slobodu odgoja održao je natječaj “Oboji svijet” za učenike osnovnih i srednjih škola. Cilj je bio da djeca svojim radovima podijele ideje o toleranciji i poštivanju različitosti.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se svake godine 16. studenog, otkada je proglašen na Općoj skupštini UN-a 1996. godine.

“Organizacijom natječaja ‘Oboji svijet’ te nagrađivanjem odabranih umjetničkih radova učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske željeli smo pružiti prostor i priliku djeci i mladima da podijele svoje ideje o toleranciji i poštivanju različitosti te svoje viđenje ključnih problema današnje generacije mladih, kao i svoje vizije budućnosti”, stoji u priopćenju.

Natječaj su prvotno provele škole, a stručni žiri Foruma je od 189 odabranih radova odabrao 15 radova za nagradu.

“Njihovi radovi pružaju nam dragocjen uvid u dječje svjetove, ali i stvarnost koja nas okružuje te nam nudi istovremeno poražavajuće spoznaje, ali i ohrabrenje i vjeru u budućnost. Što su nam učenice i učenici poručili ove godine? Prije svega, ni godine 2020. nije lako biti različit, drugačiji, slabiji, a ni ‘bolji’ u nečemu”, navodi se u priopćenju.

Ovaj dan obilježit će i u Dječjem vrtiću Čigra koji za djecu predškolske skupine u vrtiću u Radničkoj 50 priprema posebni edukativni program o vrijednosti tolerancije. Djeca će zajedno slušati priče, razgovarati i sudjelovati u kreativnoj radionici koja promiče poštivanje različitosti, stoji u priopćenju vrtića.

Dotaknut će se i teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana tolerancije koja je rješavanje sukoba, a budući da je sukobljavanje postalo sastavni dio svakodnevice, kažu, djecu je važno poučiti kako da pronađu mirno rješenje sukoba.

bkk

Foto: Martina Cvek