/Ministrica o profesoru iz Čakovca: Dobio je opomenu

Ministrica o profesoru iz Čakovca: Dobio je opomenu

Profesor iz Tehničke škole u Čakovcu Franjo Dragičević dobio je opomenu pred otkaz zbog toga što se fizički sukobio s učenicima, potvrđeno je na konferenciji za medije u Ministarstvu obrazovanja. Ministrica Divjak rekla je kako je ovo upozorenje profesoru te da nasilje nije dobar odgovor na nasilje.

“Škola nije iskoristila sve mogućnosti koje je mogla provesti unutar ovlasti niti je kontinuirano provodila mjere koje je Ministarstvo propisalo. Ravnatelj je nastavniku izrekao mjeru. Ukoliko bi se incident ponavljao, nastavnik bi mogao dobiti otkaz”, rečeno je u Ministarstvu.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da profesor i dalje radi te da je na neki način dobio “žuti karton”, piše Direktno.hr.

“Kao olakotna okolnost, profesoru Dragičeviću uzeto je to što mu je dosadašnja krarijera, a ima samo godinu dana do mirovine, besprijekorna. Očito je zakazala i škola jer je profesor nekoliko puta upozoravao nadležne na ono s čime se susreće na nastavi”.

Rekla je da se i sama osobno susretala sa sličnim slučajevima.

“Nasilje nikada nije dobar odgovor na nasilje. Ova situacija zahtijeva sveobuhvatne mjere. Pokrenut ću nacionalni akcijski plan za prevenciju nasilja u školama na razini Hrvatske”, istaknula je.

Ovo nije samo rezultat toga što se događa u školama, dodala je, nego zadire i u situaciju iz doma.

“Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji djecu odgajaju”, rekla je ministrica i ponovila da je nužna nulta stopa tolarancije na nasilje.

Osvrnula se i na za subotu najavljeni prosvjed sindikata.

”Treba respektirati taj osjećaj da se ne osjećaju sigurno, ali ne smijemo davati alibi za bilo kakvu vrstu nasilja”, rekla je Divjak.

Podsjetimo, jedan je učenik profesora gađao kredom, a drugi je pljunuo na klupu. On im se suprotstavio. Kaže da se samo branio od napada učenika koji traju od rujna.

mšm/direktno.hr

Foto: FB Blaženka Divjak