/‘MJESEC DANA NAKON POTRESA’ Djevojka iz zgrade sa žutom naljepnicom: Još uvijek se osjećam pomalo nesigurno; nadam se da će sve ovo proći i da ćemo svi ugledati sunce nakon kiše

‘MJESEC DANA NAKON POTRESA’ Djevojka iz zgrade sa žutom naljepnicom: Još uvijek se osjećam pomalo nesigurno; nadam se da će sve ovo proći i da ćemo svi ugledati sunce nakon kiše

Na izmaku 2020. godine, točnije 29. prosinca u 12.19 razorni potres pogodio je Banovinu. U strašnom događaju koji je zadesio našu zemlju, nažalost,
poginulo je sedam osoba. Događaj je to koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Mnogi su ostali bez krova nad glavom, na hladnoći, zimi snijegu…

Hrvatska je ipak, kao i inače, u najtežim trenutcima pokazala svoje zajedništvo i bila ujedinjena u pomoći stradalim krajevima. Već prvog dana tisuće volontera, navijača i civila stigli su na Banovinu i pokazali jedinstvo, veliko srce Hrvatske o kojem su pisali svi mediji. Danas je točno mjesec dana od jakog potresa, a tlo na području Banovine i dalje se trese. 

Osim najgore pogođenih gradova Petrinje, Gline i Siska, potres je snažno pogodio i gradove poput Zaprešića, ali i Hrvatske Kostajnice, grada izvan medijskog fokusa na jugoistočnom rubu Banovine, gdje je oštetio više stotina kuća, a u Zaprešiću je 99 obitelji moralo napustiti svoje domove.

Razgovarali smo s jednom od njih. Djevojka (podaci poznat redakciji) je živjela u užem centru Zaprešića, a tek nakon potresa 6. siječnja zgrada im je dobila naljepnicu koja je značila da više ne može boraviti u domu u kojem je odrasla.

“Dani nakon potresa su bili kaotični, bijeg od straha mi je bio izlazak van. Vani sam bila najsigurnija. Nisam mogla biti u stanu, bježala sam vidjevši one pukotine po zgradi, stanu i stubištu. To su ožiljci koji su mi utjerivali tugu, bol, nesigurnost i najgoreg neprijatelja u cijeloj situaciji – strah”, kaže naša sugovornica.

“U situaciji poput ove zapravo vidiš koliko je čovjek mali, koliko te ta nemoć pojede…”, dodala je.

Doček Nove godine – u podrumu i pomoć BBB

Objasnila je i što joj je pomoglo da lakše prebrodi te teške dane.

“Mi mladi bismo se skupljali u podrumu zgrade, pili kave, družili se i ne mislili o njemu, o potresu. Čak smo dočekali i 2021. u podrumu. Zatim je uslijedio još jedan šok. Naime, 10 dana nakon samog potresa, morali smo svi napustiti zgradu, morali smo van iz svojih stanova, radi naše sigurnosti. Čovjek se zapita, pa dobro je, dosta više? Do kada vise će ova agonija trajati?”

Situaciju preseljenja olakšala je svesrdna pomoć Bad blue boysa koji su se još jednom u velikoj nevolji dokazali nesebičnom pomoći ljudima.

“Uz pomoć mog dečka i njegovih prijatelja, naglasila bih navijača, BBB-a, u najkraćem roku preselili smo na drugu destinaciju. Smjestili smo se, na sigurnom smo, imamo novi dom”, rekla je. “Ipak, srce te vuče starom domu.. Tamo gdje si proveo cijeli svoj život, svako dobro i loše. Hvala Bogu, uvijek ima dobrih ljudi pa smo taj smještaj dobili preko maminog poznanstva. Točnije mamina školska kolegica nam je našla smještaj i za to joj veliko hvala”, rekla je naša sugovornica.

Za portal Generacija opisala je i kako se osjeća danas, mjesec dana nakon potresa.

“I sad, nakon mjesec dana osjećam se nesigurno, pomalo u strahu, nedostaje mi moj stan, kvart, moja rutina… Za kraj želim naglasiti i poručiti kako se nadam, kao i svih 100 iseljenih obitelji, da će sve ovo proći i da ćemo ugledati svoje sunce nakon kiše”.

Bjonda Lučić

Foto: Generacija.hr