/Mladi dočekuju Vatrene: Zbog njih sve je moguće!

Mladi dočekuju Vatrene: Zbog njih sve je moguće!

Zagreb je spreman za povratak Vatrenih sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, kao i za veliko slavlje koje se priprema na Trgu bana Jelačića. Iako Hrvatska nije postala prvak svijeta, osvojila je srca mnogih, ujedinila naš narod i naslovom viceprvaka svijeta postigla jedan od najvećih hrvatskih sportskih uspjeha u povijesti. Drugo mjesto i više je nego dovoljan razlog za spektakularan doček naših nogometaša na kojem će biti i brojni mladi puni entuzijazma i ponosa.

Na Trg već pristižu navijači iz cijele Hrvatske, a očekuje se da će na dočeku biti više od 100 tisuća građana. Pronašli smo mlade Zagrepčane koji idu na doček Vatrenih i upitali ih kako su doživjeli uspjeh naše reprezentacije, zašto su se odlučili otići na Trg bana Jelačića, jesu li bili razočarani što smo izgubili od Francuza ili su zadovoljni srebrom, te s kime idu na doček i kakvu atmosferu očekuju?

Karla Alvir (22), studentica Zdravstvenog veleučilišta Zagreb

-Uspjeh Vatrenih sam doživjela kao nadu za bolje sutra u našoj domovini. Dali su primjer Hrvatima da se bore do kraja i daju sve za svoju zemlju i da nikad ne odustaju bez obzira na možda nekad loše statistike.

– Idem na doček da im zahvalim na svim lijepim i ponosnim trenucima koje su nam darovali i kako bih dostojanstveno proslavila još jednu pobjedu Hrvatske.

– Bilo bi mi drago da smo osvojili tu zvjezdicu na dresu, ali sama činjenica da smo najmanja država Europe u finalu mundijala je nevjerojatna i motivirajuća. Dečki su nam zaista pokazali da je sve moguće ako vjeruješ i ako daješ sve od sebe. Imamo srebro zlatnog sjaja.

– Na Trg idem s prijateljima i očekujem barem onakvu atmosferu kakva je bila ’89 s Prljavcima!

Karla Marjanović (23), studentica psihologije

– Ovakav uspjeh je nešto što se teško može ponoviti i jako mi je drago da sam imala priliku iskusiti takvih mjesec dana.

– S obzirom da imam slobodan dan, odlučila sam doći na Trg pružiti podršku i zahvalu našim reprezentativcima jer to zaslužuju.

– Jako sam zadovoljna našim uspjehom, posebice zato što smo se lavovski borili kroz cijelo prvenstvo, a posebno u finalu. Bez obzira na rezultat, ovakva igra je pokazala zrelost igrača i ujedinila cijeli hrvatski narod.

– Na doček idem s prijateljicom i očekujem ogroman broj ljudi, puno ponosa, veselja i suza radosnica.

Nikola Pašalić (24), student graditeljstva

– Uspjeh Vatrenih doživio sam kao nešto više od samog sportskog uspjeha. Doživljavam ga kao uspjeh čitavog hrvatskog naroda.

– Na doček idem jer smatram da euforija, radost i ponos Hrvata, koji posljednjih tjedana vlada u domovini i cijelom svijetu, može potaknuti na nešto mnogo više. Osobno me potiče na snažnije domoljublje, optimizam, osjećaj sigurnosti, zajedništva i jedinstva sa svojim narodom.

– Od zlata nas je dijelila mala nijansa. Ni trenutka nisam bio razočaran. Ponos na uspjeh Vatrenih nadjačao je razultatni poraz. Nisam još čuo da je netko bio razočaran, smatram da ni nema razloga.

– Na trg idem u društvu obitelji i prijatelja. Očekujem onaj neopisiv osjećaj kada u pjesmi i poklicima tisuće srca kuca kao jedno. Osjećaj jedinstva, ponosa, radosti. Siguran sam kako će ovaj, rekli bismo samo sportski uspjeh, donijet mnoge promjene u Lijepu našu. Novi polet, novi entuzijazam, novo jedinstvo i međusobno poštivanje i ljubav, probuditi novu svijest o važnosti domoljublja. Unijeti svježinu u pomalo uspavanu domovinu koja ima bezbroj potencijala.

Ana Pek (31), profesorica klavira

– Ispunjena sam ponosom. Bez obzira na medalju, ovo srebro sjaji više od zlata!

– Kada si mali moraš se stalno dokazivati, ponekad sam sebi, ponekad cijelom svijetu. Hrvatska i njeni sportaši su to učinili nebrojeno puta i zato treba danas doći na doček i reći im jedno veliko hvala!

– Bilo je malo razočaranja jer smo uvjerljivo bolje igrali (brojke ne lažu). No, ono što veseli jest činjenica da usprkos svim problemima koje ima ova naša mala napaćena država, barem u mjesec dana smo svi opet bili jedni uz druge, jedni za druge, pa bilo to i oko najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa.

– Idem popodne s prijateljima i kolegama. Fešta se nastavlja!

Mario Kratofil (32), komercijalist

– Ponosan sam na Vatrene i na njihov uspjeh.

– Idem na doček kako bih pokazao zahvalnost i odao priznanje dečkima. Želim biti dio naroda u ovom posebnom trenutku za našu zemlju.

– Bio sam razočaran s obzirom na prikazanu igru u finalu. No, zadovoljan sam srebrom.

– Idem s prijateljima i rodbinom, a očekujem prekrasnu i nezaboravnu atmosferu!

Ana Dugojević (31), diplomirana ekonomistica

– Uspjeh sam doživjela kao da smo pobjednici jer su dečki igrali sa svim srcem.

– Idem na doček da im pokažemo koliko smo ponosni na njih.

– Nije razočaranje, ali se vidjelo da smo dominirali tijekom utakmice, stoga su i prvaci jer su igrali svi sa srcem.

– Idem sa svojim društvom i očekujem dobru atmosferu!

Margareta Jozinović (27), magistra teologije

– Uspjeh Vatrenih za mene je jedna velika pobjeda hrvatskog naroda. Ponosna sam na reprezentaciju, izbornika, kao i cijeli stručni tim. U kratkom vremenu pokazali su što sve može Hrvatska i kakav potencijal leži u nama. Preslika je to i motiv za mene da iz sebe u svakoj situaciji izvučem najbolje i ne prestanem vjerovati, pa i kada dođe kraj. I kada kraj stigne, plodovi su vidljivi. To je naša Hrvatska! To smo mi. To su dečki!

– Na dočeku sam jer radim za Hrvatski radio i u punoj snazi radimo da barem malo i mi budemo dio toga što dečki svakako zaslužuju.

– Srebrna medalja zlatnog sjaja. Nemam što reći više od toga. I ne bojam srebro u zlato jer smo bili nadomak nego jer jesmo zlatni. U punom sjaju, punog srca. Cijela Hrvatska!

– Atmosfera za vrijeme cijelog prvenstva je bila odlična. Još bolja će biti na Trgu jer su dečki zaslužili vidjeti i osjetiti što i tko ih je bodrio čitavo prvenstvo i tko stoji iza njih!

Matija Krklec (33), diplomirani menadžer u kulturi

– Uspjeh ove generacije me nije iznenadio. Imamo savršenog izbornika za reprezentaciju.

– Odlučio sam se za odlazak na Trg jer je to odličan uspjeh za sve nas i za cijelu Hrvatsku!

– Ići ću sa svojim prijateljima, a na Trgu očekujem paklenu atmosferu!

Za naše mlade ovaj fenomenalan uspjeh Vatrenih poslužio je kao pozitivan primjer, pružio im nadu i dao poticaj da hrabro idu dalje, te da usprkos za njih nepovoljnoj situaciji u zemlji svatko može uspjeti i izvući najbolje iz sebe – ukoliko je ustrajan, srčan i vjeruje u sebe…

Maja Šubarić Mahmuljin