/Mladi franjevac o Adventu i kućici ‘Kod fratara’: Učini dobro djelo!

Mladi franjevac o Adventu i kućici ‘Kod fratara’: Učini dobro djelo!

Advent ili došašće samo što nije počelo. Vrijeme je to priprave za Božić, izrade adventskih vijenaca, ali i druženja na sve popularnijim božićnim sajmovima. Zagrepčani se tako već vesele Adventu u Zagrebu koji će ove godine biti još raskošniji. Upitali smo mladog svećenika fra Ivana Mariju Lotara, franjevca konventualca sa zagrebačkog Svetog Duha, zašto je vrijeme adventa važno za vjernike, dolaze li mladi danas na zornice te što misli o manifestaciji Advent u Zagrebu. Fra Ivan nam je u razgovoru otkrio i to da će fratri sa Svetog Duha po prvi puta imati svoju “kućicu” pokraj Zrinjevačkog paviljona pod nazivom “Kod fratara”.

„Na božićnom sajmu ljudi napokon izađu iz svojih zagušljivih stanova i općenito svoje skučenosti. Druže se, pjevaju se adventske pjesme i održavaju se brojni duhovni koncerti. Ono što je problematično jest što se već pjevaju i božićne pjesme. Tako da je to sajam koji, iako nije prvotno duhovne naravi, ima svoj smisao i ljepotu“, rekao nam je fra Ivan i dodao kako su za njega osobno manifestacije poput Adventa u Zagrebu jako lijepe i pozitivne u većoj mjeri.

No ipak dodaje kako nikad ne treba zaboraviti na svoju dušu, ali i duše braće i sestara koji nas okružuju pa poziva na važnost molitve u vrijeme došašća. Stoga mu je drago da će ove godine brojne crkve biti otvorene, pogotovo jer inače u drugo doba godine u taj sat nisu. Drago mu je i to što će fratri sa Svetog Duha imati i svoju “kućicu” pokraj Zrinjevačkog paviljona i tako sudjelovati na Adventu u Zagrebu.

„To je jedan naš mali doprinos kojim podižemo svijest građana i gostiju za potrebite. Kućica se zove “Kod fratara”, a na njoj će posjetitelji susresti draga lica koja će im ponuditi samostansku sarmu, kuhano misno vino i brojne druge specijalitete tradicionalne recepture samostanske kuhinje. Sav prihod od prodaje ide za potrebe naše Pučke kuhinje svetog Antuna“, poručio je fra Ivan.

 

Kako se u došašću svakog jutra održavaju popularne zornice, rane mise koje imaju pokornički značaj, zanimalo nas je dolaze li mladi na ove mise.

„Itekako! Nerijetko i češće nego na nedjeljne svete mise. Smisao je zornica bdjenje, buđenje i odricanje od slasti sna u korist duhovne slasti susreta sa živim Bogom. U našim župama, crkve su uvijek prepune. Bogu hvala“, naglasio je fra Ivan.

‘Važna je poruka budnosti i bdijenja’

Ovaj mladi svećenik pojasnio je kako je advent vrijeme priprave i iščekivanja, a sastoji se od dva dijela. Prvi dio započinje Prvom Večernjom molitvom Prve nedjelje Adventa koja se moli u subotu uvečer i traje do 16. prosinca.

„U tom razdoblju razmišljamo o Kristovom Drugom Dolasku (Paruzija) i pripremamo se za njega djelima milosrđa i odricanjem u korist potrebitih. Sve to “zalijevamo” molitvom“.

Drugi dio, dodao je, počinje 17. prosinca i traje do Badnjaka poslijepodne (Srednji Čas).

„Tada smo više usredotočeni na Isusov prvi, skromniji dolazak te na samo iščekivanje Svetkovina Rođenja Gospodinova. Za vjernike je važna poruka budnosti i bdjenja jer ne znamo ni dana ni časa Kristova dolaska za koji se potrebno dobro pripremiti. Važan je i stav zahvalnosti za Božji silazak s Trona Slave i dolazak među nas“, napomenuo je ovaj mladi franjevac.

Na upit je li vrijeme došašća pokorničko ili slavljeničko vrijeme, fra Ivan je zaključio:

„Teško je to odvojiti. Slavlje je temeljni stav Katolika, no pokora je nešto što nas ipak drži u okvirima zdravog optimizma i vedrine. Ne smije se zaboraviti ni ona duhovna, ali ni ona tjelesna. Advent svakako nije pokorničko vrijeme u svojoj biti. No velika slavlja se trebaju izbjegavati jer nas najveće čeka 25. prosinca. Postiti se pak mora samo na Veliki Petak i Čistu Srijedu, a sav drugi post je dobrodošao u vlastitom aranžmanu.“

Maja Šubarić Mahmuljin