/Mladi iz pet zemalja zaplovili ‘Kulturnim brodom’: Cilj ove avanture je dostojanstvo!

Mladi iz pet zemalja zaplovili ‘Kulturnim brodom’: Cilj ove avanture je dostojanstvo!

‘Kulturni Brod’ je u Zagreb doveo svestrane mlade ljude iz raznih krajeva Europe – Belgije, Austrije, Portugala, Španjolske, ali i Hrvatske. Ovaj Erasmus+ projekt održavao se od 14. do 19. siječnja ove godine u prostorima Hrvatske Paneuropske Unije pod vodstvom volontera i mentora iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Kroz kreativne radionice mladi su usvajali i širili svoja znanja o ljudskim pravima koja uključuju solidarnost, toleranciju, slobodu, ljudsko dostojanstvo i kulturu.

Dvoje sudionika ovog projekta nam je u razgovoru otkrilo kako je na njih utjecala ova zanimljiva razmjena kultura i vrijednosti među mladima.

„Večeri smo provodili upoznavajući se s kulturama  zemalja iz kojih su sudionici došli, što je uključivalo kušanje njihove hrane, učenje tradicionalnih plesova i običaja te usvajanje svih gospodarski i kulturno važnih značajki i događaja tih zemalja. No pohvalili smo se i mi Lijepom našom te im srdačno pokušali dočarati koje su mane, ali prije svega i vrline života na Balkanu – poput maratona ispijanja kava na špici, ali i neizmjerne ljubavi i zajedništva prema našoj nogometnoj reprezentaciji nakon osvojenog srebra u Rusiji“, rekla nam je Marija Iličić, jedna od sudionica Kulturnog broda.

Različitosti nas čine jedinstvenima”

Na vrlo interaktivan i zanimljiv način („lov na blago“) upoznali smo ih sa svim znamenitostima, važnim ličnostima te objektima i događajima koji su obilježili našu prošlost ili obilježavaju našu sadašnjost.

„Sudjelovanje u ovom projektu obogatilo me u svakom pogledu. Razvila sam još veću svjesnost i znanje o drugim kulturama, jezicima i svim različitostima koje imamo, a čine nas jedinstvenima. Znanja koja sam stekla o ljudskim pravima i njezinim aspektima ću spremno implementirati i širiti u svojoj okolini“, istaknula je Marija.

Dodala je i to kako je unaprijedila svoje socijalne i komunikacijske vještine te upoznala prekrasne ljude i odlično se zabavila.

„Preporučujem svima da se priključe u ovakvu vrstu projekata jer time mogu doživjeti jedno neizmjerno i dragocjeno iskustvo te ponijeti pregršt uspomena“, zaključila je Marija Iličić iz tima Hrvatska.

Borba za trajnu vrijednost – ljudsko dostojanstvo

Svoje iskustvo je s nama podijelio i jedan belgijski sudionik.

„Projekt  je za sve nas bio vrlo bogato iskustvo jer dijelimo pripadnost istoj generaciji. Pri tome ne mislim na starost sudionika, već na zajedničke probleme s kojima se čovjek suočava. Dolazeći iz pet različitih zemalja -Belgije, Portugala, Španjolske, Austrije i Hrvatske, od samog smo početka šestodnevnog projekta prihvatili jedni druge“, rekao nam je Gbedande Williams VODOUHE  iz tima Belgija.

Zemlja domaćin – Hrvatska, dodao je, pobrinula se da se svi osjećaju kao kod kuće i na tome im je zahvalan.

„Kulturni brod je bio utabani put za avanturu koja je u meni probudila i dozvala u sjećanje neka osnovna pitanja ljudskog dostojanstva, solidarnosti, slobode, tolerancije i kulture. Našao sam se u vrlo ugodnom ambijentu kao onaj koji daje i koji prima poticaje na djelovanje“, istaknuo je Gbedande.

Dodao je kako je korištena metodologija, između ostalog “ice breaker” i “zabavni zadatci”, potaknula svakog sudionika na aktivno sudjelovanje u pripremi debata i samom debatiranju.

„Iz ovoga sam naučio kako postići angažman svih sudionika, a da pri tome radna atmosfera ne bude previše akademska. Rezultat toga je bio poticajan za sudjelovanje. Stoga sam otkrio koliko bogato može biti jedinstvo u različitosti“, napomenuo je mladi Belgijanac.

U Belgiju se, dodao je, vratio s uvjerenjem da je ljudsko dostojanstvo, kao i sve sposobnosti i vrijednosti povezane s njime, intrinzično svakom ljudskom biću od začeća do smrti.

„Ljudsko društvo može biti autentično ako se stisne uz te osnove. Male stvari putem donose promjene. Kulturni brod me usmjerio na borbu za trajnu vrijednost – ljudsko dostojanstvo“, zaključio je Gbedande Williams VODOUHE.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Svjetski savez mladih Hrvatska