/DA ILI NE? – Mladi otkrili novogodišnje odluke i predvidjeli hoće li ih se pridržavati dulje od 10 dana

DA ILI NE? – Mladi otkrili novogodišnje odluke i predvidjeli hoće li ih se pridržavati dulje od 10 dana

Bliži nam se 2020. godina pa tako i novogodišnje odluke. Saznali smo kakve su ovogodišnje odluke mladih i smatraju li da će ih se pridržavati, sudeći prema dosadašnjem iskustvu. Odgovori su različiti, no prevladava opće poznato mišljenje da su odluke donesene 1. siječnja dobre, ali nažalost ipak kratkog trajanja.

“Ove godine nemam nikakve posebne novogodišnje odluke, osim da ću pokušati osluškivati i provoditi u djelo ono što je najpotrebnije u datom trenutku i životnom razdoblju”, rekla nam je Ana (33).

Dodala je kako iz dosadašnjeg iskustva može potvrditi da joj provođenje novogodišnjih odluka uglavnom ne potraje dugo.

“Super je to datum za reviziju dosadašnjeg i za pogled u budućnost, ali važno je i imati strpljenja sam sa sobom – na taj način vjerujem da će i odluke biti ozbiljnije i čvršće”, poručila je Ana.

Nekima je pak 1. siječnja prilika za odustajanje od poroka. Hrvoje (22) tako po prvi puta ima novogodišnju odluku koja je vezana uz njegovo zdravlje.

“Definitivno prestanak pušenja. Prvi put se susrećem s time jer dosad nisam donosio novogodišnje odluke. Hoće li me i koliko dugo držati tek ćemo vidjeti”, priznao nam je.

“To je isto kao i dijete koje nikada ne uspiju” 

Sasvim drugačije odluke pak ima Leo (28), koji je svjestan i toga da se planovi i odluke često ne ostvare.

“Moje novogodišnje odluke su u pravilu financijske i obično su vezane uz štednju, nove projekte u sljedećoj godini…Zvuči jako sterilno, ali pozitivna strana toga je da onda kraj svake godine i blagdansko doba koristim za opuštanje i možda nešto neodgovornije financijske odluke”, priznao je Leo i dodao:

“Svojih planova i odluka se trudim držati, ali znate kako je, neke životne situacije i troškove nemoguće je predvidjeti. Da parafraziram slavnu poslovicu, ako želiš nasmijati Boga, reci mu svoje planove”.

Lucija (34) više ne vjeruje u novogodišnje odluke, a navela je i zašto.

“Novogodišnje odluke odavno ne donosim jer nema smisla. Većinom ih se ne držim dulje od nekoliko dana. Nepotrebno je odlučivati nešto od 1. siječnja. To je isto kao i dijete koje nikada ne uspiju, a počinju uvijek ‘od ponedjeljka'”, primijetila je.

Niti Marina (35) nije oduševljenja novogodišnjim odlukama, ali ipak ima nekoliko želja za 2020. godinu.

“Više sam od odluka za došašće i korizmu. Što sam starija, donosim ih rjeđe. S godinama postajemo realistični, znamo da ćemo se kad-tad vratiti na staro. Pa ipak, vjerujem u promjenu, stagnacija ne postoji, čovjek se mora truditi ili degradira. Moje odluke za budućnost su jesti svaki dan chia sjemenke, vježbati, više čitati i pisati”, istaknula je.

“Držim se novogodišnje odluke otprije 10 godina” 

I Bruno (33) sve manje vjeruje u novogodišnje odluke, no i on ima slične želje vezano uz osobni rast i napredak.

“Iz prethodnog iskustva više ne uzimam za ozbiljno novogodišnje odluke, pogotovo ne one koje bi trebale trajati kroz cijelu iduću godinu. Tako da sam se ovoga puta usredotočio na one koje su kratkoročne i nisu obvezive, poput više čitanja, provođenja vremena u prirodi i slično”, rekao nam je.

Ivica (39) pak ima zanimljiv pristup novogodišnjim odlukama kojeg se drži već duže vrijeme.

“Još uvijek se držim novogodišnje odluke otprije 10 godina. Tada sam odlučio ne donositi novogodišnje odluke”, priznao nam je Ivica.

Sasvim drugu priču ima Daniela (32) kojoj je želja ne odustati od svoje najčešće novogodišnje odluke.

“Moje novogodišnje odluke se najviše odnose na mršavljenje. Jednom sam čak uspjela odmah poslije 1. siječnja izdržati 10 dana pa sam posustala pa opet krenula i uglavnom tako svake godine po nekoliko puta krenem i prestanem. Ali za 2020. moram biti uporna i ne odustati. Nadam se da ću i uspjeti”, istaknula je Daniela.

Klara (33) u novoj godini nema posebnih planova, osim što se planira više smijati i baviti sportom.

“Obično ustrajem u svojim odlukama, tako da se nadam da ću i ove godine biti u tome ustrajna”, poručila je za kraj.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija