/Mladi uče školarce: “Dostojanstvom protiv nasilja”

Mladi uče školarce: “Dostojanstvom protiv nasilja”

Nasilje u školama uvijek je aktualna tema o kojoj se mnogo priča, ali često izostaju konkretne mjere. Mladi iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska odlučili su nešto poduzeti i osmislili projekt čiju su vrijednost prepoznale brojne škole, ali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja…

Prema istraživanju Poliklinike za djecu i mlade svako treće dijete u školi je pretrpjelo neki oblik zlostavljanja, a svjetska istraživanja pokazala su da u 71 posto slučajeva nastavnici ne poduzimaju ništa kako bi se situacija promijenila. Prema UNICEF-ovom priručniku ”Škola bez nasilja – k sigurnom i poticajnom okruženju za djecu” nasilno ponašanje može biti fizičko, verbalno, putem socijalne izolacije učenika te nasilje putem interneta.

Kako bi učenike potaknuli na promišljanje o ljudskom dostojanstvu te ih potaknuli na solidarnost, izgradnju zajedništva i poštivanje, u protekloj školskoj godini 2017./2018. Svjetski savez mladih Hrvatska osmislio je i proveo preventivni program ”Dostojanstvom protiv nasilja” s učenicima sedmog razreda OŠ Ivana Cankara u Zagrebu.

Želja da projekt zaživi diljem domovine

”Smatram da učenicima treba pružiti veću mogućnost učenja i promišljanja o pojmu ljudskog dostojanstva tijekom školovanja. Mnogi su tek prošavši naš program razumjeli kako je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, da ga dobivamo rođenjem te da nam ono govori da je svaka osoba vrijedna i zaslužuje poštovanje”, rekla je voditeljica projekta Jelena Martinović za portal Mimladi.

Iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska naglašavaju kako bi voljeli da ovaj projekt zaživi diljem domovine, kao jedan pozitivan i cjelovit pristup mladima, koji putem 15 interaktivnih radionica stavlja naglasak na izgradnju karaktera, ali i na razvijanje raznih vještina nužnih u nenasilnom rješavanju sukoba.

Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliance, a djeluje s ciljem promicanja neotuđivog dostojanstva ljudske osobe i kulture života. Za ovaj projekt podršku su dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a potencijalnu suradnju za iduću školsku godinu ostvarili su već s mnogim školama.

mšm/mimladi.hr