/Mladi za Generaciju otkrivaju čega su se odrekli u korizmi i što je pravi smisao pokore

Mladi za Generaciju otkrivaju čega su se odrekli u korizmi i što je pravi smisao pokore

U korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo kršćani se pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. U tih 40 dana mnogi se vjernici okreću molitvi, postu, slušanju i čitanju Božje riječi, ali i dobrim djelima. Idealna je to prilika da preispitamo svoj život ili odluke koje donosimo. Prilika je i to za razna odricanja, ponajviše od poroka. Zanimalo nas je kako o korizmi razmišljaju mladi, jesu li se nečega odrekli ili im je nešto drugo važnije od samog odricanja. Sudeći prema njihovim odgovorima, čini se kako danas prevladava novi trend u kojem odricanje ne igra glavnu ulogu.

‘Što znači odreći se nečega samo na 40 dana?’

“Nikad se nisam ničega odrekao u korizmi. Ja to ignoriram, a svoje odluke donosim kada smatram da se trebam od nečega maknuti ili s nečime prestati, neovisno o korizmi”, priznao nam je Alen (26) iz Zagreba.

Slično razmišlja i Kana (25) iz Zagreba koja napominje kako se štetnih stvari treba odreći za cijeli život, a ne samo na 40 dana.

“Nisam se ničega odrekla jer za mene to nema smisla. Što ti znači odreći se nečega na 40 dana i onda opet raditi isto. Smatram da se štetnih stvari treba odreći za cijeli život. Po meni tih 40 dana je u potpunosti krivo protumačeno. To služi kako bi pomoglo ljudima da se odreknu štetnih stvari, da bi prestali biti robovi cigareti, alkoholu i sličnim porocima te kako bi bolje i kvalitetnije nastavili život nakon tih 40 dana”, rekla nam je Kana.

‘Vrijeme koje ne treba potrošiti uzalud’

Ana (32) iz Zagreba istaknula je kako je imala u planu odreći se svega i svačega, no Bog ponekad ima druge planove.

“Planirala sam se odreći onih stvari za koje smatram da stoje između mene i Boga i priječe naš intenzivniji odnos. No brzo sam shvatila da malo što ovisi o mojim nastojanjima. Korizma je za mene vrijeme učenja kako biti ovisan o Bogu i kako se što bolje povezati s njime. To vrijeme ne treba potrošiti uzalud. Ako i ne ostvarimo ono što smo si “zacrtali” na početku, važno je da unatoč padovima podignemo glavu i idemo dalje”, poručila je Ana.

Vlastitom odnosu s Bogom u korizmi se posvetila i Ana Maria (30) iz Zagreba.

“Nisam se ničega odrekla nego sam se odlučila posvetiti radu na odnosu s Bogom. Mislim da je ovo milosno vrijeme koje nam treba služiti na izgradnju nas samih. Djela milosrđa ne gledam uvijek kroz odricanje nego kao na usmjeravanje na dobro”, rekla nam je Ana Maria.

Ničega se nije odrekao niti Leo (27) iz Zagreba koji smatra kako je vrijeme korizme dobro vrijeme za refleksiju.

“Blagdani uvijek sa sobom vuku obiteljske obaveze, a ponekad i stres, no u korizmi mogu više vremena posvetiti sagledavanju sebe u protekloj godini. Uz malo sreće, možda me to pripremi za nove izazove u ostatku godine”, zaključio je Leo.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay