/‘MUP OBJASNIO’ Evo što sve studenti iz trećih zemalja moraju učiniti kada dolaze na Erasmus

‘MUP OBJASNIO’ Evo što sve studenti iz trećih zemalja moraju učiniti kada dolaze na Erasmus

Ministarstvo unutarnjih poslova dalo je odgovor na pitanja mogu li sada, nakon što su ponovno postrožene mjere s ciljem sprječavanja širenja korona virusa, studenti iz tzv. trećih zemalja doći na Erasmus.

Iz Kabineta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića za portal Srednja.hr odgovorili su kako mogu, no naveli su i kako je takvim studentima obvezno testiranje na Covid-19 prije samog puta ili ih očekuje dvotjedna karantena.

I studenti koji nisu državljani neke od zemalja članica Europske unije, državljani takozvanih trećih zemalja, mogu doći u Hrvatsku na Erasmus+. No, sa sobom, kako su doznali iz Kabineta ministra Božinovića, na graničnom prijelazu moraju imati potvrdu o tome da sudjeluju na Erasmusu.

Napominjemo kako će se predmetnim osobama dozvoliti ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko na graničnom prijelazu predoče odgovarajući dokaz da sudjeluju u navedenom programu te su tom prilikom dužni odgovarajućom dokumentacijom dokazati razlog i neodgodivost dolaska u Republiku Hrvatsku, rekli su iz MUP-a.

A netom prije samog dolaska na Erasmus, program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi, studenti ne-EU zemalja moraju obaviti i testiranje na korona virus.

Oni koji na granicu dođu bez nalaza PCR testa, završit će u karanteni.

bl/Srednja.hr

Foto: Pixabay