/Na tisuće mladih hodočastilo Gospi Sinjskoj

Na tisuće mladih hodočastilo Gospi Sinjskoj

Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine prigodom svetkovine Velike Gospe, u subotu 11. kolovoza, zaputilo na tradicionalno 36. hodočašće Gospi Sinjskoj “Od Gospe do Gospe” kako bi zahvalili BD Mariji na majčinskom zagovoru te pokorom Bogu iskazali slavu. Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Papa band, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara da bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme.

Okupljanje je započelo ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu sakramentom pomirenja, kojemu je pristupio veliki broj mladeži, a nastavljeno je molitvom krunice te euharistijskim slavljem koje je pred polazak na višesatno noćno pješačenje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je izrazio radost što vidi toliko mladih koji hodočaste Gospi i uzdaju se u njezin zagovor, piše Dalmacijadanas.

Govoreći o ovom hodočašću naglasio je da je ono uistinu vjerničko te je progovorio o važnosti vjere u životu svakoga vjernika. Naglasio je da je vjera svjetlo u tami noći i života, ona nam daje mogućnost i snagu da možemo ići naprijed.

“I mi se poput Habakuka pitamo: što se ovo događa? Pravednik strada, a zločinci likuju? Imamo brojna pitanja u osobnom životu, obiteljskom ali i društvenom koja želimo postaviti Gospodinu. On će nam na njih zasigurno odgovoriti i reći nam da će pravednik od vjere živjeti. Naša je vjera uvijek pomiješana s određenom dozom nesigurnosti i sumnje, malovjerja i nevjere, ali On neće iznevjeriti“.

Osvrnuvši se na brojne društvene poteškoće potaknuo je mlade da ne kritiziraju vrijeme skrštenih ruku jer samo čineći dobro mijenjamo ovo „vrijeme“, ovaj svijet. „Neka Gospodin kroz ovu noć da jasnoću našem srcu kako bismo imali hrabrost života prožet zrelom, osobnom vjerom i čvrstom nepokolebljivom nadom“, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Papa band, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara da bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Kako bi sve proteklo u redu, na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, uz pomoć Ureda za mlade, kao i svake godine kod crkve Sv. Jakova za hodočasnike pripremili okrjepu.

U osvit nedjeljnoga dana 12. kolovoza u dvorištu svetišta Gospe Sinjske okupilo se više tisuća hodočasnika. Svi su zajedno sudjelovali u svečanomu bogoslužnomu slavlju, koje je predvodio generalni vikar mons. Miroslav Vidović. U propovijedi je mons. Vidović govorio o snazi hodočašća Majci Božjoj te o sakramentima kojima će okrijepljeni krenuti svojim domovima.

Riječ zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je predstojnik Ureda za mlade don Mihael Prović izrazivši nadu da će hodočašće uroditi velikim plodom. Čestitavši hodočasnicima što su izvršili svoj zavjet gvardijan samostana fra Petar Klapež je kazao da je njihova hodočasnička žrtva svjedočanstvo vjerničkog života i spremnosti na žrtvu te je nazvao hodočasnike srcem Splitsko-makarske nadbiskupije.

mšm/dalmacijadanas