/Naši matematički olimpijci ostali bez potpore države?

Naši matematički olimpijci ostali bez potpore države?

Još nisu pronađena sredstva za izbor i pripremu ekipe hrvatskih matematičkih olimpijaca za Međunarodnu matematičku olimpijadu, iako ondje već godinama osvajaju zlatne medalje. Financijska potpora Hrvatskom matematičkom društvu (HMD) od strane države postala je upitna.

Naime, Povjerenstvo za provedbu natječaja HMD-u nije dodijelilo sredstva za izbor i pripremu za natjecanje, koja se raspoređuju iz prihoda od igara na sreću. Na ovu je odluku HMD podnio prigovor. Žalba se rješava, ali za sada zlatni matematički olimpijci nemaju garanciju za potrebna financijska sredstva. Nije isključena mogućnost da Ministarstvo obrazovanja osigura potrebni novac za matematičare iz drugih stavki u svom budžetu, piše Dnevnik.hr.

”Odlazak na olimpijadu nije uopće upitan, jer to MZO financira mimo projekta. Projektom se financiraju izbor i pripreme ekipe, pa je taj dio sad upitan”, odgovorio je na upit tog portala Matija Bašić iz HMD-a i istaknuo da je u ovom slučaju problematična raspodjela lutrijskih sredstava.

Za ovu je situaciju upitan ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade koji kaže da nije upoznat s konkretnim slučajem, ali da je svaki resor dobio financijske limite koje mora raspodijeliti na tragu ukupnih prioriteta Vlade.

Nedavno je i premijer Andrej Plenković na Međunarodnoj konferenciji studenata prava poručio da će predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine među ciljevima imati i investicije prema inovacijama, istraživanju i obrazovanju. Stoga je neobično da Povjerenstvo za provedbu natječaja nije išlo u smjeru ukupnih prioriteta Vlade vezanih za obrazovanje.

Iz Ministarstva obrazovanja pak naglašavaju da odluka Povjerenstva još nije konačna.

“Na prijedlog stručnih radnih skupina i Povjerenstva za pripremu i provedbu natječaja donesena je Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. Na natječaj se prijavilo mnogo kvalitetnih projekta, međutim, s obzirom na ograničena financijska sredstva, bilo ih je nemoguće sve financirati. Trenutno se razmatraju pristigli prigovori te će Povjerenstvo do kraja godine donijeti dopunu Odluke o financiranju”, priopćili su iz Ministarstva obrazovanja.

mšm/dnevnik.hr

Foto: Pixabay