/Ne privlači ih ni moguća stipendija od 600 eura: Sve manje maturanata upisuje nastavničke STEM programe

Ne privlači ih ni moguća stipendija od 600 eura: Sve manje maturanata upisuje nastavničke STEM programe

U Hrvatskoj već dugo postoji manjak stručnog nastavničkog kadra iz tzv. STEM predmeta, matematike, fizike i informatike. Prema konačnim ljestvicama za upis na fakultete u idućoj akademskoj godini, čini se da će taj problem za nekoliko godina postati još izraženiji. 

Naime, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, nastavničke smjerove STEM predmeta upisalo je tek 59 studenata. Važno je napomenuti da raditi u školi mogu i studenti koji završe nenastavničke smjerove ako polože dodatnu pedagošku-metodološku izobrazbu za rad u školi, kao i da neki smjerovi na fakultetima nude nastavničke smjerova tek na diplomskoj razini studija. Ipak, činjenica je da je kvota svih nastavničkih smjerova iz STEM predmeta na hrvatskim sveučilištima ove godine ukupno bila 200, a da je popunjeno tek 59 mjesta, piše Srednja.hr.

Konkretno, nastavnički smjer matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu nije uspio popuniti kvotu: upisalo ga je 47 studenata, a kvota je 72. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu izvodi se i studij matematike i fizike, nastavnički smjer, na kojem je situacija još više porazna: upisalo ga je 7 studenata (kvota je 32).

Zabrinjavaju i podaci u opisu na nastavnički smjer fizike: na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu upisao ju je samo jedan student (kvota je 22). Nastavnički smjer fizike i informatike ove je godine također upisao samo jedan student (kvota je 32). Najgore je prošao nastavnički smjer fizike i kemije koji ove godine nije upisao ni jedan jedini student (kvota je 22). Ni na drugim sveučilištima situacija nije bolja. Na splitskom PMF-u nastavnički smjer informatike i matematike upisalo je troje studenata (kvota je 20). 

Što se tiče smjerova koji nisu nastavnički, situacija je nešto bolja, iako ni tu mnogi smjerovi nisu ispunili kvotu. Problema nedostatka kvalificiranog nastavničkog kadra svjesno je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa predlaže uvođenje značajnih promjena u sustav STEM stipendija kojima se stipendiraju studenti koji studiraju u STEM područjima znanosti. 

Naime, STEM stipendije do sada su iznosile 1200 kuna mjesečno, a dodjeljivale su se automatski, i to studentima prve, druge ili treće godine studija, neovisno o tome jesu li na nastavničkom smjeru ili ne. Ministarstvo sada predlaže uvođenje nekoliko novosti: stipendija će se dodjeljivati putem javnog poziva, dakle bit će raspisan Natječaj, kao i za ostale stipendije, iznosit će 2 260,35 kuna, odnosno 300 eura, a za studente nastavničkih smjerova 4 520,70 kuna, odnosno 600 eura. 

mšm/srednja.hr

Foto: Pixabay, ilustracija