/Istraživanje s Harvarda: Vjera pomaže adolescentima

Istraživanje s Harvarda: Vjera pomaže adolescentima

Istraživanje koje je nedavno objavila Škola javnog zdravstva Sveučilišta Harvard, pokazalo je kako vjerski odgoj može znatno pomoći adolescentima da prebrode izazove svojih godina kao što su uporaba droga i rano ulaženje u spolne odnose. Rezultati ukazuju na niz pozitivnih zdravstvenih ishoda i dobrobiti u kasnijem životu – visoku razinu sreće i praštanja, sklonost volontiranju…

Istraživanje koje potpisuju profesori Ying Chen i Tyler J. VanderWeele provedeno je nad skupinom od 5.000 adolescenata koji su bili praćeni tijekom više od osam godina i kontrolirani na brojne druge varijable kako bi se izolirao učinak vjerskog odgoja.

Prema navedenoj studiji, oni adolescenti koji su redovito prisustvovali vjerskim službama imali su:

12% manje izgleda da će imati snažno izražene sindrome depresije

33% manje izgleda da će koristiti zakonom zabranjene droge

18% više izgleda da će izjaviti kako imaju visoku razinu sreće

87% više izgleda da će imati visoku razinu praštanja

Oni adolescenti koji su se često molili ili meditirali imali su:

30% manje izgleda da će početi sa spolnim odnosima u ranoj dobi

40% manje izgleda da će imati spolno prenosivu bolest

37% više izgleda da će volontirati u svojoj zajednici

47% više izgleda da će imati visoki osjećaj poslanja i svrhe

Kao i obično kod sličnih ispitivanja, postavlja se pitanje uzroka i posljedice. Konkretno je li riječ o tome da je pobožnost utjecala na bolje rezultate, ili je jednostavno riječ o tome da su oni adolescenti koji su boljeg zdravlja i većeg osjećaja sreće skloniji biti pobožni, prenosi Bitno.net.

Istraživači navode kako su ovom problemu pokušali doskočiti, između ostaloga, tako što su varijable vjerskog odgoja mjerene 8-14 godina prije nego što su evaluirani ishod zdravlja i psihološke dobrobiti, te tako što su nastojali kontrolirati brojne druge sociološke, demografske i zdravstvene karakteristike u vrijeme adolescencije kako se ne bi dogodilo da one utječu na rezultat.

U istraživanju je navedeno: “Iako je teško dokazati ‘uzročnost’ s vrstom promatranih podataka koje smo koristili, dokazi o učincima vjerskog odgoja na neke ishode zdravlja i dobrobiti su, zapravo, prilično čvrsti u našoj studiji.”

mšm/bitno.net

Foto: Pixabay