/Okrugli stol ‘Savjest u prizivu savjesti’: Potrebno je ulagati napore u zaštitu ljudskih prava!

Okrugli stol ‘Savjest u prizivu savjesti’: Potrebno je ulagati napore u zaštitu ljudskih prava!

Okrugli stol “Savjest u prizivu savjesti” održan je utorak u auli Rektorata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Svrha okruglog stola bila je iznijeti stručne i objektivne, pravne i znanstvene činjenice vezano za savjest i priziv savjesti te progovoriti o različitim aspektima koji formiraju javno mišljenje o prizivu savjesti.

Na okruglom stolu su govorili: prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, Pravni fakultet u Zagrebu, dr. sc. Marijana Bijelić, Filozofski fakultet u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, Filozofski fakultet u Zagrebu i prim. dr. med. Boris Ujević, KB Sveti Duh. Svi govornici su se složili kako je potrebno ulagati napore u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva svake osobe.

Prof. Korać Graovac napomenula je kako je institut priziva savjesti utemeljen u međunarodnom pravu, hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu i brojnim strukovnim udruženjima. Također, napomenula je kako institut priziv savjesti treba biti omogućen svim liječnicima i medicinskom osoblju bez diskriminacije. Zajednički smo zaključili kako se priziv savjesti pronalazi kako u medicini tako i u vojsci.

Prof. Jurić poručio je kako kroz povijest poznajemo nekoliko različitih definicija savjesti te da moralno djelovanje treba biti vođeno objektivnim načelima, dok je dr. Ujević potvrdio kako liječnici moraju održavati profesionalnu i stručnu normu liječnika, ali i sve što čine raditi u skladu s prizivom savjesti.

Dr. Bijelić je napomenula kako postoji sukob moći između liječnika i pacijentica u slučajevima kada pacijentica traži medicinsku uslugu od liječnika.

Svjetski savez mladih Hrvatska je zaključio kako institut priziva savjesti mora ostati zakonom zaštićeno pravo svakog pojedinca kako bi u najtežim pitanjima u kojima postoje oprečna mišljenja mogao postupiti u skladu s vlastitom savješću.

mšm

Foto: SSMH