/Opuštenija nova školska godina; i dalje pod maskama i s mjerenjem temperature, djeca će se moći miješati, labaviji uvjeti za odlazak u samoizolaciju…

Opuštenija nova školska godina; i dalje pod maskama i s mjerenjem temperature, djeca će se moći miješati, labaviji uvjeti za odlazak u samoizolaciju…

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon sjednice Vlade u četvrtak iznio je detalje kako će izgledati nova školska godina i mjere koje će se provoditi s obzirom na to da je epidemija korona virusa i dalje u tijeku.

“Dozvolit ćemo i u višim razredima mijenjanje učionica. To znači da će se omogućiti ponovno korištenje pola kabineta i kabineta za fiziku, kemiju, informatiku (…), naravno uz upute o dezinfekciju i prozračivanju”, rekao je Fuchs, piše Direktno.hr.

Ponovno će se dozvoliti sportske aktivnosti u školama, najavio je ministar, ali će biti zatvorene za rekreativne sportske aktivnosti. Vraća se i mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka koji su do sada bili održavani online. Djeca u nižim razredima neće biti u balončićima cijelo vrijeme, moći će se miješati.

Obveza mjerenja temperatura ostaje na snazi i to vrijedi i za nastavnike, ali i za učenike.

Distanca i dalje ostaje, kazao je Fuchs, a djeca od petog razreda nadalje 

Samo nekoliko učenika koji su najbliže sjedili zaraženom učeniku sada će ići u samoizolaciju.

“Nismo zadovoljni s odazivom prosvjetnih radnika i ostalog osoblja na cijepljenje. Ako izuzmemo visokoškolstvo, mi smo na 50 posto. Moramo imati na umu da još uvijek 50 posto naših prosvjetnih radnika nije cijepljeno i treba imati na umu da će oni kada ćemo prenijeti upute, tijekom predavanja moraju nositi zaštitnu masku”, poručio je Fuchs.

Prijetnje otkazima tu nisu primjenjive, dodao je ministar. “Ne znam gdje bismo našli 20 tisuća učitelja koji će zamijeniti one koji bi odbili raditi”.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Screenshot