/Organizatorica vjenčanja: Problem je što Stožer ponovno donosi mjere ‘od danas do sutra’; ipak, ova godina donijela je lijepa vjenčanja

Organizatorica vjenčanja: Problem je što Stožer ponovno donosi mjere ‘od danas do sutra’; ipak, ova godina donijela je lijepa vjenčanja

Situacija s korona virusom postaje sve gora. Stožer civilne zaštite RH  u ponedjeljak je održao konferenciju za novinare o aktualnom stanju s pandemijom.

Već smo pisali o vjenčanjima u doba korona virusa, jer je ovoga ljeta, nažalost, “novo normalno” postalo otkazati svadbu, a o pravilima na vjenčanjima Nacionalni stožer civilne zaštite već u nekoliko navrata od same pojave korona virusa donosi različite mjere. 

Odluke koje su donesene u ponedjeljak usmjerene su na okupljanja veća od 50 ljudi. Te posebne preporuke između ostalog, ne odnose se na svadbene svečanosti. Kako će se mjere odraziti na sektor vjenčanja i svadbenih djelatnosti komentirala je Marija Kelčec-Pester, organizatorica vjenčanja.

“Problem će nastati i iduće godine jer je ona umjetno ‘napumpana’ zbog svih prebačaja i postojećih vjenčanja, a već sada je nastao kaos na tržištu s pronalaskom bendova. Prostor se čak još može naći, ali bendovi su problem”, rekla je organizatorica vjenčanja.


Matija Vuri/Kornelio Mamić/Arnej Miserlić

Dodala je da joj je ova godina, iako izuzetno teška, donijela možda čak i najbolja vjenčanja ikada te da su mladenci više pažnje posvetili personaliziranju vjenčanja, da su stvorene intimnije svečanosti.
Određeni klijenti, dodala je, bili su spremni pod svaku cijenu zadržati ljubav i napraviti vjenčanje pa makar samo s roditeljima i kumovima, a feštu ostaviti za neka druga, bolja vremena.

Nove mjere – nove odgode

Nove mjere ponovno su donijele odgode.

“Veliki problem predstavlja naći datum u idućoj godini i mi smo toga svjesni. Evo konkretan primjer, ja sam sada trebala imati vjenčanje 10. listopada, u pitanju su mladenci iz Švicarske i oni žele vjenčanje 10. travnja, dakle,  ja ne mogu garantirati da će situacija u travnju biti bolja nego sada. Vidite samo kako nas je preko ljeta iznenadilo da je situacija eskalirala”.


Matija Vuri/Kornelio Mamić/Arnej Miserlić

“Mislim da je loša stvar što Stožer ponovno radi mjere ‘od danas do sutra’, dakle, donesene mjere vrijede od danas. U nedjelju imam vjenčanje koje je prebačeno s 8. lipnja na 18. listopada. Vjenčanje je organizirano s ‘normalnog’ na vjenčanje ‘preko dana’ jer mladenci nisu imali izbora zbog benda i cjelokupne situacije. Baš me danas zove uzrujana mladenka jer ne zna hoće li im Stožer dopustiti vjenčanje. Stožer je rekao da će oni sada sami procijeniti može li se održati vjenčanje, a zanima me kako to misle procijeniti na temelju prijave. Kako odrediti može li se ili ne može održati? Ne možete ni mladencima javiti u petak da ne mogu imati vjenčanje u nedjelju”, rekla je organizatorica vjenčanja. 


Matija Vuri/Kornelio Mamić/Arnej Miserlić

Mislim da se pritisak radi i na ugostiteljske objekte i na ono što se događa u gradu tijekom tjedna. Restorani i kafići su puni i mislim da je Stožer s ovim mjerama htio malo to ‘zauzdati’. Određen broj mladenaca odlučio se na večere u restoranima umjesto klasičnih svadbi, što je dobro za restorane, a mladenci su automatski dobili neki elegantniji ‘look’ cijelog vjenčanja”, objasnila je.

‘Pravi problem za nas dolazi za Božić’

“Nama sada najveći problem predstavljaju korporativni eventi je mi najviše živimo od toga. Prošle godine smo radili dekoriranje Adventa. Dobro je to što će se ove godine Božić vratiti u domove jer to je poveznica na obitelj i ta priprema bi zaista trebala biti u obiteljskom domu. S druge strane, nama to donosi novac. Nijedna firma neće imati korporativnih evenata jer se svi boje korone, ono malo Adventa što će biti u gradu, ne vjerujem da će ‘zabljesnuti’, tako da mi ostajemo zakinuti za taj ‘korporativni Božić’, zaključila je organizatorica vjenčanja.

Bjonda Lučić

Foto: Matija Vuri/Kornelio Mamić/Arnej Miserlić