/Otkrivena još jedna posljedica korona virusa, riječ je o mentalnom problemu

Otkrivena još jedna posljedica korona virusa, riječ je o mentalnom problemu

Tijekom tri godine, koliko traje pandemija Covida-19, znanstvenici i liječnici otkrili su cijeli niz posljedica koje ta bolest ostavlja na ljudsko tijelo, a sada je otkivena još jedna posljedica koju korona virus može ostaviti na tijelu, a koja ih posebno zabrinjava.

Studija objavljena u Medical Xpressu pokazala je da jedna od posljedica korona virusa može biti i neprepoznavanje lica, odnosno prozopagnozija. Radi se o kognitivnom poremećaju, koji se naziva i sljepoća za lica, a koji osobama onemogućuje prepoznavanje i pamćenje lica, čak i vlastitog lica.

U studiji se navodi primjer pacijentice Annie koja je oboljela od Covida-19 u ožujku 2020. godine. Nekoliko dana kasnije počela se oporavljati, ali bolest se vratila za nekoliko mjeseci. Nakon što se oporavila, otkrila je da više ne prepoznaje lica.

Neuropsiholozi sa Sveučilišta Dartmouth, MarieLuise Kieseler i Brad Duchaine, podvrgli su Annie nizu testova i potvrdili kako su njezini problemi posljedica specifičnih nedostataka u pamćenju lica, a ne širih problema.

No, Annie je tijekom testova imala i drugih poteškoća, poput orijentacije u prostoru koji bi joj trebao biti poznat. Znanstvenici su pojasnili kako je ta poteškoća često prisutna kod ljudi koji imaju oštećenje mozga.

Osim problema s orijentacijom i prepoznavanjem lica, Annie pati i od drugih, karakterističnih simptoma dugog Covida, poput umora, problema s koncentracijom i ravnotežom te migrena.

Tim koji prati njezin slučaj ističe kako ne može isključiti da je moždani udar uzrok njezinih simptoma jer su dosad već viđeni dokazi o povećanom riziku od moždanog udara kod pacijenata oboljelih od Covid-19, prenosi Direktno.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija