/‘OVO JE ČUDO’ Njegova škola je stradala u potresu, ali je uspio izboriti nastup u državnom natjecanju iz matematike

‘OVO JE ČUDO’ Njegova škola je stradala u potresu, ali je uspio izboriti nastup u državnom natjecanju iz matematike

Unatoč činjenici da je Srednja škola Petrinja stradala u potresu, pa maturanti putuju autobusima u 17 kilometara udaljenu osnovnu školu u Jabukovcu, mladi Petrinjci nisu klonuli duhom. Pripremaju se za maturu i sudjeluju na natjecanjima.

Leon Križanić, maturant opće gimnazije, pod mentorstvom nastavnice Josipe Mitar, izborio je nastup na državnom natjecanju iz matematike. To znači da je u tom predmetu među dvadesetak najboljih maturanata u zemlji.

“Postići ovakav rezultat u ovim uvjetima je čudo! Pripremati se za natjecanje dok nas svakodnevno pogađaju potresi i dok ti je škola neupotrebljiva, kuća oštećena, a grad razoren, izuzetno je teško! Uspjeh je utoliko veći što Petrinja, za razliku od nekih drugih gradova, nema organiziran centar izvrsnosti koji bi podupro Leona u njegovim stremljenjima. Tom samozatajnom mladiću koji svojim primjerom može i mora biti uzor mladima, želim sreću na državnom natjecanju“, kazao je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

Državno natjecanje održat će se 11. svibnja, a Leon Križanić ne strahuje od zadataka koji ga tamo čekaju.

“Dat ću sve od sebe da se što bolje pripremim za natjecanje kako bih ostvario što viši rezultat. Uz školu i pripreme za natjecanje trenutačno u Sisku pohađam besplatne pripreme za maturu. Nadam se da ću uspjeti upisati inženjerski smjer matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu”, otkrio je svoje planove Leon Križanić.

Obnova škole

Ravnatelj Orlić nada se da će svi petrinjski srednjoškolci na jesen moći zasjesti u školske klupe. Naime, nakon što je Srednja škola Petrinja stradala u potresu, tvrtka Gavrilović joj je ustupila jednu svoju zgradu, no njezina obnova i prilagodba novim potrebama ne teče ni brzo ni jednostavno.

“Izuzetno sam zahvalan volonterima iz cijele Hrvatske koji su po kiši, snijegu, suncu i vjetru čistili i uređivali prostor zgrade, te tvrtkama i poduzetnicima koji nam pomažu donacijama. Sada je red na institucijama da nam pruže ozbiljnu potporu. Grad nema budućnost bez škole, a škola nema budućnost bez učenika. Zato si ne možemo dopustiti da obnovu škole čekamo nekoliko godina. Do sada je napravljena sva potrebna dokumentacija, a trenutačno se izrađuje Glavni projekt škole koji bi trebao biti gotov do sredine idućeg mjeseca. Ovih dana šaljemo zahtjev za lokacijsku dozvolu za prilazne puteve školi”, otkrio je Orlić.

Na pomoći je zahvalio svim javnim službama koje su do sada brzo reagirale, a grad Petrinju, osnivača škole Sisačko-moslavačku županiju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te druge nadležne institucije pozvao da podrže inicijativu za brzu obnovu te da brigu za budućnost Petrinje pokažu na primjeru tamošnje srednje škole.

bkk

Foto: Srednja škola Petrinja