/Oživljava se Grad mladih u koji će stizat klinci iz Europe

Oživljava se Grad mladih u koji će stizat klinci iz Europe

Grad mladih ili nekadašnji Pionirski grad trebao bi doživjeti protpunu transformaciju i uskoro zaživjeti u sasvim novom ruhu. U njega treutno najviše dolaze predškolci koji u Granešini provode pet dana u sklopu programa “djeca u prirodi”, no nakon obnove, opet će pristizat klinci iz cijele Hrvatske, ali i Europe. Otprilike milijun djece, prema podacima iz Grada, posjetilo je kompleks koji je ove godine napunio 70 godina, a za čiji bi sljedeći rođendan trebala biti spremna dokumentacija koja će omogućiti rekonstrukciju 22 zgrade te cijele komunalne infrastrukture.

Projektnu dokumentaciju za nešto više od milijun kuna izradit će arhitektonski ured ing4studio, a sve kako bi, Grad mladih postao “jedinstveni centar međunarodnih susreta djece, mladih i sportaša i izletište za sve generacije”. Što se zgrada tiče, planiraju se zahvati na više od pet tisuća kvadrata, što uključuje obnovu smještajnih kapaciteta, ali i recepcije, dvorana, galerije, svlačionica te restorana, koji se sam prostire na više od tisuću četvornih metara, piše Večernji list.

U sklopu radova na komunalnoj infrastrukturi, u rekonstrukciju će elektroopskrbne mreže, vodovodna i hidrantska mreža, kao i sustav odvodnje. Obnovit će se i interne prometnice, a Grad mladih dobit će i novu ogradu za 2,2 milijuna kuna, kao i pola milijuna kuna vrijednu novu telekomunikacijsku mrežu, ali i videonadzor.

Prvi strojevi, objasnio je Miroslav Čulk iz Holdingove podružnice “Vladimir Nazor”, koja Gradom mladih Granešina upravlja od 2001. godine, trebali bi u Dubravu za otprilike godinu dana.

“Očekujemo da će dokumentacija biti dovršena do kraja 2019. godine. Po fazama će se onda pokretati postupci javne nabave za odabir izvođača radova rekonstrukcije, kao i apliciranje prema ciljanim fondovima EU”, objasnio je Čulk i dodao da je procjena o završetku radova “u ovom času afirmativna”, ali predviđa se da bi radovi mogli biti gotovi do kraja 2021. godine.

Neće se stati samo na tome, otkriva Čulk, jer napravljena je, kaže, i strategija kompletnog razvoja Grada mladih, koja predviđa širenje samog kompleksa, i to gradnjom novih polivalentnih dvorana, sportskih igrališta, a i bazena, čija je gradnja planirana još 1948. godine, kad je Pionirski grad izgrađen.

Prema riječima Miroslava Čulka iz “Vladimira Nazora”, kupanje bi u Granešini konačno moglo biti realizirano za šest do osam godina. Kad se sve napravi, govori Čulk, u Granešinu neće dolaziti samo predškolci na pet dana te školarci na dan škole u prirodi, već će, kao nekad, u njega moći klinci iz cijele Hrvatske, ali i Europe.

mšm/večernji

Foto: FB Pionirac