/‘PANDEMIJA MIJENJA TRENDOVE’ Organizatorica vjenčanja: Mala intimna vjenčanja postala su trend, a haljine se biraju ‘last minute’

‘PANDEMIJA MIJENJA TRENDOVE’ Organizatorica vjenčanja: Mala intimna vjenčanja postala su trend, a haljine se biraju ‘last minute’

Vjenčanja u pandemijskim uvjetima postala su kako je to popularno reći, “novo normalno”, a upravo to “novo normalno” i mjere koje su se posljednju godinu uvodile, jednostavno su dovele do otkazivanja gotovo svih svečanosti. Otkazivanjem ceremonija nisu pogođeni isključivo mladenci, nego i cijela industrija vjenčanja koja je, kao i ugostitelji, preko noći ostala bez mogućnosti rada.

Kako su preživjeli proteklu godinu, kako je korona utjecala na trendove u industriji vjenčanja te što, kada su ovakva slavlja u pitanju, možemo očekivati u sezoni pred nama, odgovorila nam je Marija Kelčec-Pester, organizatorica vjenčanja.

Kelčec-Pester kaže da nisu očekivali ovakvu godinu. “S obzirom na nedavne brojke i stanje u cijelom svijetu, ova godina je postala još i gora, nenormalno je postalo normalno, a vjenčanja i cijeli taj svijet druženja je ostao negdje u sjeni prošlosti, barem u smislu onih velikih vjenčanja na kakve smo mi navikli”.

Marija Kelčec-Pester

Kelčec-Pester kaže kako je većina klijenata već treći put prebacila datume, mijenjaju bendove, fotografe, te su zapravo učinili sve kako bi im se omogućilo da barem na neki način uspiju imati “svoj dan”. “No većina ih je ipak odustala, ili je napravila manje vjenčanje u najužem krugu obitelji i prijatelja”, rekla je naša sugovornica.

Novi trendovi ‘zahvaljujući’ pandemiji

Pandemija i sve ono što ona nosi sa sobom uključujći lockdown, mjere, zabrane i ograničenja, sve je to utjecalo i na trendove u industriji vjenčanja.

“Mala intimna vjenčanja postala su trend, i to nas svakako sve više očekuje u budućnosti. Takva vjenčanja su osobnija, prepuna detalja, emocije su na njima puno više izraženije jer ih dijelite s manjim brojem uzvanika. Također, važno je što dijelite te trenutke s vama najbližim osobama, kojima se možete čak i posvetiti. Micro trend vjenčanja, kako ga nazivaju, nešto je što će sljedećih godina pa sve do nestanka pandemije predvoditi sve, i tome ćemo se morati  prilagođavati”, rekla je i objasnila temeljne razlike u vjenčanjima prije i sada, za vrijeme Covida.

“Najbolji primjer je taj što za razliku od godina prije Covida, sada se primjerice haljine biraju ‘last minute’, cipele se kupuju gotovo dan prije vjenčanja, sve to je prije bilo odrađeno čim bi se potvrdio termin”, objasnila je naša sugovornica. Ponovno je naglasila kako su sadašnje okolnosti promijenile i samu modu vjenčanja. Raskošne vjenčanice postale su jednostavne ili čak ‘dnevnije’ varijante, ali ipak ima i onih koji se ne žele odreći raskoši niti u vjenčanjima s 15 uzvanika, jer ipak, unatoč svemu, to je njihov dan.

Marija Kelčec-Pester

Nitko nije očekivao da ćemo se naći u ovakvoj situaciji i suočiti s izazovima s kakvim se trenutno borimo.

“Prošlu sezonu odradili smo zaista u svojim maksimumima, unatoč svim uvjetima, izolacijama i zaista sam bila zadovoljna. Ako bi se ovakva situacija nastavila, ne znam kako bismo ‘izvukli’ još jednu zimu. Iskreno, bojim se još jednog lošeg scenarija na jesen, upiti za zimska vjenčanja su stala, a ona su nam uvijek bila jako draga i posebna, ali klijenti se ne usude riskirati. 

Marija Kelčec-Pester

Naime, zbog cjelokupne situacije, mi više nismo samo organizatori vjenčanja, postali smo potpora u svakom smislu, i prijateljskom i psihološkom. Teško je predvidjeti što će se dogoditi, ali nekada su se vjenčanja rezervirala po dvije godine unaprijed, a sada nam je to jako daleka budućnost”, zaključila je Kelčec-Pester za Generaciju.

Bjonda Lučić

Foto: Marija Kelčec-Pester, Naslovna: Unsplash ilustracija