/‘Plava srijeda’ – Djeca na Murteru kroz igru uče o bogatstvu i zaštiti mora

‘Plava srijeda’ – Djeca na Murteru kroz igru uče o bogatstvu i zaštiti mora

Ovoga ljeta, udruga „Argonauta“ uz donacijska sredstva Rotaract Club-a Ljubljana organizira devet besplatnih dječjih radionica za djecu od 5 do 8 godina. Radionice će se održavati svake srijede kroz mjesec srpanj i kolovoz, u večernjim satima u centru Murtera, Butina 6. Radionice su besplatne, a maksimalan broj sudionika je 20. Lovro Lučev, stručni suradnik za prirodnu baštinu i okoliš otkrio nam je više o projektu.

Glavni cilj ovih radionica je da na zabavan, edukativan i kreativan način osvijeste mlade generacije o bogatstvu mora i oceana, te o njihovoj zaštiti. Kroz devet „plavih“ srijeda djecu će kroz igru i neformalne metode učenja educirati o zaštićenim vrstama Jadranskog mora, prijetnjama s kojima se oceani i mora danas susreću te važnosti očuvanja oceanskih i morskih ekosustava.

“Kroz radionice, djeci ćemo ukazati na pogreške koje su generacije prije njih radile, kako bi iz njih izvukli pouku, te kako naše greške ne bi ponavljali. Vjerujemo da ćemo kroz ove edukativne radionice mlađim generacijama uspjeti probuditi svijest o očuvanju i zaštiti našeg mora, biljnog i životinjskog svijeta u njemu”, rekao nam je Lovro Lučev.

Svake godine, dodao je, udruga organizira slične radionice za djecu.

“Prošle godine su radionice bile unutar Plavog projekta, a uvijek se baziramo na morske teme. Ove godine naglasak će biti na edukaciji i korištenju jednokratne plastike, ali i drugim zagađivačima mora i oceana. Moramo priznati da sve više djece danas jako dobro zna što je mikroplastika”, dodao je.

Naglasio je kako će svaki tjedan biti drugačija tema koju će stručnjaci iz raznih područja pokušati približiti djeci kroz igru.

“U planu nam je izrađivanje raznih morskih sustava, crtanje i bojanje, a sav pribor i materijali su uključeni. Djecu će educirati djelatnici udruge – magistri geografije te biologije mora, ali i drugi stručnjaci”.

Prva tema prve „Plave srijede”je „Kako su nastali oceani?“, dok ćete nadolazeće teme radionice moći saznati na njihovim Facebook stranicama.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Argonauta