/Početak nove školske godine; kako će izgledati nastava u korona uvjetima?

Početak nove školske godine; kako će izgledati nastava u korona uvjetima?

U ponedjeljak, 7. rujna oko pola milijuna djece sjest će u školske klupe. Nova školska godina u najmanju je ruku neobična; tri su modela nastave, propisane su stroge epidemiološke mjere prilikom boravka u obrazovnim institucijama, a sustav je postavljen tako da ako dođe do izbijanja korona-žarište, u samoizolaciju ide jedan razred, a ne cijela škola.

Kao što smo već rekli, nova nastavna godina kreće prema tri modela, ‘A’ i ‘B’, uz mogućnost prelaska na ‘C’ model. Prema pisanju medija, velik broj škola zatražilo je skraćene školske sate s 45 na 40 minuta. Brojna pitanja, prijedlozi, ali i primjedbe pristižu iz škola diljem Hrvatske pa je stoga Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod uputio svoje prijedloge ministru Radovanu Fuchsu upravo potaknuti izjavama “s terena”.

Nova školska godina izazovna je za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa. Ministar znanosti i obrazovanja u četvrtak je sudjelovao na virtualnom sastanku Hrvatske zajednice županija na kojemu se raspravljalo o novoj školskoj godini.

S obzirom na specifičnost epidemiološke situacije. istaknuta je važnost pristupa od škole do škole, odnosno od županije do županije. Cilj je osigurati održavanje nastavnog procesa uz tri osnovna pravila: osiguravanje potrebnog razmaka, nemiješanje različitih skupina te održavanje higijene. Što se pak tiče produženoga boravka, utvrđeno je kako je važno da se ne miješaju razredi.

Roditelji masovno traže ispričnice za djecu

Unatoč tome što nema dokaza da su djeca u rizičnoj skupini po pitanju obolijevanja od Covida-19, liječnici obiteljske medicine našli u nezavidnom položaju, jer roditelji masovno traže ispričnice na osnovu kojih bi njihovo dijete nastavu pratilo od kuće, odnosno online. Zbog toga su zatražili preciznije upute o posebno ranjivim skupinama kojima bi se vodili pri davanju ispričnica i izbjegli neugodne situacije s roditeljima koji u ovo pandemijsko vrijeme ne žele poslati svoje dijete u školu.

Pretpostavlja se da je to jedan od razloga zbog kojih je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojoj web-stranici objavio popis “Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19”.

Upute HZJZ

A upravo zbog zdravstvene epidemije, čekanja uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali i radne skupine koja je pokušala predvidjeti sve moguće scenarije odvijanja nastave kako bi se mogućnost širenja zaraze Covida-19 sveo na minimum, roditelji prvašića ove su godine tek nekoliko dana prije početka nastave imali priliku saznati u koji razred ide njihovo dijete i kako se zovu učitelji, odnosno učiteljice.

Informacije o vremenu dolaska u školu također su do roditelja stigle tek tjedan uoči 7. rujna.

Svaka od škola trudila se ispoštovati preporuke i mjere nadležnih; u škole će se, ako je to moguće, ulaziti s više ulaza i to svaki razred u različito vrijeme, a roditelji prvašića smiju maksimalno 15 minuta boraviti u obrazovnoj instituciji kako bi se upoznali s učiteljima i mogli razmijeniti osnovne informacije o nastavnoj godini.

Školama je preporučeno da na ulazu mjere temperaturu, a djeca od 11. godine obvezna su nositi masku.

I dok se u javnosti lome koplja između različitih institucija, organizacija i političkih stranaka oko toga kako je školska godina zapravo trebala izgledati i što je najbolje za napraviti, mi ćemo ovdje samo podsjetiti da nastava kreće za tri dana i da je najvažnije da djeca dobiju ono zbog čega i idu u školu; znanje uz minimalan rizik po zdravlje.

Barbara Kraš Kedmenec/Bjonda Lučić

Foto: Pixabay